vraag & antwoord

Moeten de woorden ‘belastingdienst’ en ‘gerechtshof’ met een hoofdletter?

Taal en communiceren

Het is ‘Belastingdienst’ en ‘gerechtshof’. Er is een aantal regels voor het wel of niet schrijven van hoofdletters in namen van bedrijven, (overheids)instellingen en dergelijke: In namen van overheidsinstellingen, diensten, afdelingen, commissies, opleidingsinstituten, bedrijven, stichtingen, verenigingen en fondsen krijgen het eerste woord, de bijvoeglijk naamwoorden en zelfstandig naamwoorden een hoofdletter. Bijvoorbeeld: Hoge Raad, de Staat […]

Het is ‘Belastingdienst’ en ‘gerechtshof’. Er is een aantal regels voor het wel of niet schrijven van hoofdletters in namen van bedrijven, (overheids)instellingen en dergelijke:

  • In namen van overheidsinstellingen, diensten, afdelingen, commissies, opleidingsinstituten, bedrijven, stichtingen, verenigingen en fondsen krijgen het eerste woord, de bijvoeglijk naamwoorden en zelfstandig naamwoorden een hoofdletter. Bijvoorbeeld: Hoge Raad, de Staat der Nederlanden, Koninklijke Landmacht, Commissie Gelijke Behandeling, Afdeling Voorlichting, Universiteit van Amsterdam, Nederlandse Spoorwegen, Belastingdienst.
  • Algemene aanduidingen voor overheidsinstanties krijgen een kleine letter. Bijvoorbeeld: regering, kantongerecht, gerechtshof. 
  • Soortaanduidende woorden als vereniging, bond, bestuur, stichting krijgen kleine letters als ze geen onderdeel zijn van een naam.

Reageer op dit artikel