vraag & antwoord

Twee handtekeningen onder brieven en contracten: waar moet de auteur tekenen (links of rechts)? Of hangt het af van de functie wie links of rechts ondertekent?

Taal en communiceren

We hebben hier geen officiële regels voor gevonden maar in de zakelijke en juridische wereld is het gebruikelijk om de aanbieder van het contract links te laten ondertekenen, en degene die de overeenkomst aangeboden krijgt (werknemer, klant e.d.) rechts. Dit is conform de opstelling van de overeenkomst waarin eerst de partij die het voorstel doet wordt […]

We hebben hier geen officiële regels voor gevonden maar in de zakelijke en juridische wereld is het gebruikelijk om de aanbieder van het contract links te laten ondertekenen, en degene die de overeenkomst aangeboden krijgt (werknemer, klant e.d.) rechts. Dit is conform de opstelling van de overeenkomst waarin eerst de partij die het voorstel doet wordt genoemd en daarna de ontvanger van het contract.

Bij een document dat door bijvoorbeeld twee managers en een werknemer wordt ingevuld zie je meestal de hoogste functie links vermeld, de persoon lager op de hiërarchische ladder daarnaast, de werknemer altijd rechts. Maar als een gesprek plaatsvindt waarbij de hoogste manager niet aanwezig is, wordt de wel aanwezige manager eerst (links) vermeld.

Reageer op dit artikel