vraag & antwoord

Wanneer zet je accenttekens op een/één?

Taal en communiceren

Je kunt ‘een’ als telwoord en als lidwoord gebruiken. Je zet wel accenten als je in de zinsconstructie ‘een’ kunt lezen als telwoord maar ook als lidwoord. Er kan dan verwarring ontstaan in betekenis. Voorbeeld: ‘Meer dan een secretaresse’. Hier kun je voor de duidelijkheid beter accenten op het woord zetten.Als de betekenis van het […]

Je kunt ‘een’ als telwoord en als lidwoord gebruiken. Je zet wel accenten als je in de zinsconstructie ‘een’ kunt lezen als telwoord maar ook als lidwoord. Er kan dan verwarring ontstaan in betekenis. Voorbeeld: ‘Meer dan een secretaresse’. Hier kun je voor de duidelijkheid beter accenten op het woord zetten.
Als de betekenis van het woord in de zin duidelijk is, laat je de accenten weg. Je kunt accenten ook gebruiken om iets te benadrukken of te overdrijven.

Reageer op dit artikel