vraag & antwoord

Is het ‘ik load down’ of ‘ik download’ en ‘ik klikte dubbel’ of ‘ik dubbelklikte’?

Taal en communiceren

De laatste 2 vormen zijn goed, want ‘dubbelklikken’ en ‘downloaden’ zijn onscheidbaar samengestelde werkwoorden. De delen worden daarom bij vervoeging altijd aan elkaar geschreven. Dit geldt voor de meeste uit het Engels geïmporteerde werkwoorden. Deze gedragen zich als gewone, Nederlandse onscheidbare werkwoorden, zoals ‘stofzuigen’. Het is ‘ik stofzuigde’ en niet ‘ik zoog stof’. Er zijn […]

De laatste 2 vormen zijn goed, want ‘dubbelklikken’ en ‘downloaden’ zijn onscheidbaar samengestelde werkwoorden. De delen worden daarom bij vervoeging altijd aan elkaar geschreven.

Dit geldt voor de meeste uit het Engels geïmporteerde werkwoorden. Deze gedragen zich als gewone, Nederlandse onscheidbare werkwoorden, zoals ‘stofzuigen’. Het is ‘ik stofzuigde’ en niet ‘ik zoog stof’.

Er zijn enkele Engelse werkwoorden die wél scheidbaar zijn. Hierbij gaat het om werkwoorden waarbij het eerste deel Nederlands is (‘afkicken’) of in het Nederlands voorkomt (‘inloggen’). Daarom is het wel ‘ik kickte af’ en ‘ik logde in’.

Is het ‘u hebt’ of ‘u heeft’?
Is het ‘tenslotte’ of ‘ten slotte’?
Hoe vervoeg ik ‘ervan uitgaan’?
Is de zin ‘Bijgaand zenden wij u…’ fout?
Boek: SpellingTrainer (met cd-rom)
Training: Spelling en taaltips

Reageer op dit artikel