vraag & antwoord

Groter dan mij of groter dan ik

Taal en communiceren

Waarom is het verkeerd om te zeggen Zij blijven langer dan ons? Steeds vaker hoor je zinnen als Zij blijven langer dan ons en Wij rijden verder dan hun. Niet iedereen voelt aan dat deze zinnen fout zijn. Toch is dat zo. Als je ze volledig maakt, dan wordt al snel duidelijk wat eraan scheelt. […]

Waarom is het verkeerd om te zeggen Zij blijven langer dan ons?

Steeds vaker hoor je zinnen als Zij blijven langer dan ons en Wij rijden verder dan hun. Niet iedereen voelt aan dat deze zinnen fout zijn. Toch is dat zo. Als je ze volledig maakt, dan wordt al snel duidelijk wat eraan scheelt.

Zij blijven langer dan ons.        Zij blijven langer dan dat wij blijven.        
Wij rijden verder dan hun.         Wij rijden verder dan dat zij rijden.        
Zij is groter dan mij. Zij is groter dan dat ik ben.

In bovenstaande zinnen is dan een voegwoord omdat het twee zinnen aan elkaar voegt. Na een voegwoord krijg je woorden als ik, jij, hij, zij (enkelvoud), wij, zij (meervoud) en jullie. Schrijf daarom:

Zij blijven langer dan wij.
Wij rijden verder dan zij.
Zij is groter dan ik.

En ook:

Ik ben even lang als jij.
Jullie eten net zo lekker als wij.

Reageer op dit artikel