vraag & antwoord

Lange woorden

Taal en communiceren

Ik heb de gewoonte een streepje in lange woorden te zetten. Volgens mijn collega is dat niet volgens de spellingregels. Klopt dat? We schrijven samenstellingen doorgaans aan elkaar. Dit kan erg lange woorden opleveren. Wie kent niet het beroemde woord hottentottententententoonstelling? Ook in de dagelijkse praktijk ontstaan onbedoeld lange samenstellingen, zoals scooterongelukkenbestrijdingsteam. Hoewel dit woord […]

Ik heb de gewoonte een streepje in lange woorden te zetten. Volgens mijn collega is dat niet volgens de spellingregels. Klopt dat?

We schrijven samenstellingen doorgaans aan elkaar. Dit kan erg lange woorden opleveren. Wie kent niet het beroemde woord hottentottententententoonstelling? Ook in de dagelijkse praktijk ontstaan onbedoeld lange samenstellingen, zoals scooterongelukkenbestrijdingsteam. Hoewel dit woord foutloos is, maak je het je lezer er niet makkelijk mee. Daarom geven de spellingregels de ruimte om dit woord te verduidelijken met een streepje. Je krijgt dan scooterongelukken-bestrijdingsteam. Toch blijft dit een lastig woord en mijn advies is dan ook om lange samenstellingen te vermijden en deze te omschrijven: het team om scooterongelukken te bestrijden. Dit bevordert de leesbaarheid van je tekst. Mag je dan nooit – uitsluitend ter verduidelijking – een streepje in een woord zetten? Ja, dat mag wel. Maar, doe dat alleen bij woorden die je op twee manieren kunt lezen. Bekende voorbeelden zijn basiswoordenboek, valkuil, dijkramp, tabaksteler en massagebed.

basiswoordenboek        basiswoorden-boek        basis-woordenboek       
valkuil val-kuil valk-uil
dijkramp dijk-ramp dij-kramp
massagebed massage-bed massa-gebed
tabaksteler tabaks-teler tabak-steler
Reageer op dit artikel