vraag & antwoord

Verouderde woorden

Taal en communiceren

Wat is er mis met de zin Tevens is er ook een disco voor de jeugd? Briefschrijvers gebruiken vaak andere woorden zodra zij gaan schrijven. Gewone woorden lijken dan opeens te simpel en worden vertaald in mooiere, moeilijkere en ouderwetsere exemplaren. Over wordt betreffende, als wordt indien en graag wordt gaarne. Dit lijkt een onschuldig […]

Wat is er mis met de zin Tevens is er ook een disco voor de jeugd?

Briefschrijvers gebruiken vaak andere woorden zodra zij gaan schrijven. Gewone woorden lijken dan opeens te simpel en worden vertaald in mooiere, moeilijkere en ouderwetsere exemplaren. Over wordt betreffende, als wordt indien en graag wordt gaarne. Dit lijkt een onschuldig verschijnsel, maar dat is het niet! Zodra je woorden gebruikt die je niet helemaal eigen zijn, loop je het risico fouten te maken. En dat is precies wat in deze zin is gebeurd. De schrijfster begint met het ouderwetse woord tevens. Omdat zij niet doordrongen is van de betekenis van het woord, maakt zij de vergissing daarnaast ook te schrijven. Eigenlijk staat er dus Ook is er ook een disco voor de jeugd. Mag je dan nooit meer tevens gebruiken? Liever niet. Het is een misverstand om te denken dat je tekst meer indruk maakt als je ouderwetse of moeilijke woorden gebruikt. Een tekst is goed als de boodschap helder en duidelijk is. En als de toon past bij de doelgroep. Dit betekent wellicht dat je een enkele keer tevens gebruikt, maar bewaar het voor uiterst formele correspondentie. Voor je lezer is dat wel zo prettig en jij voorkomt onnodige vergissingen

Reageer op dit artikel