vraag & antwoord

Ideeënloos of ideeëloos?

Taal en communiceren

Ik dacht altijd dat het ‘ideeënloos’ was, maar mijn spellingcontrole geeft aan ‘ideeëloos’. Kunnen jullie me uitleggen hoe dat zit? Je verwarring is heel begrijpelijk. Tot aan de spellingherziening van 2005 schreef je inderdaad ‘ideeënloos’. Al heel lang kregen woorden met het achtervoegsel –loos geen tussen-n, bijvoorbeeld ‘sprakeloos’, ‘slapeloos’, ‘machteloos’. ‘Ideënloos’ was dus eigenlijk een […]

Ik dacht altijd dat het ‘ideeënloos’ was, maar mijn spellingcontrole geeft aan ‘ideeëloos’. Kunnen jullie me uitleggen hoe dat zit?

Je verwarring is heel begrijpelijk. Tot aan de spellingherziening van 2005 schreef je inderdaad ‘ideeënloos’. Al heel lang kregen woorden met het achtervoegsel –loos geen tussen-n, bijvoorbeeld ‘sprakeloos’, ‘slapeloos’, ‘machteloos’. ‘Ideënloos’ was dus eigenlijk een uitzondering.

Bij de spellingherziening van 2005 is daarom besloten dat de officiële spelling ‘ideeëloos’ wordt. Dit is de spelling volgens het Groene Boekje. Volgens het Witte Boekje mag je nog steeds ‘ideeënloos’ schrijven, naast ‘ideeëloos’.

Voorbeelden van woorden op –loos:

kosteloos (volgens Witte Boekje mag kostenloos ook)
bandeloos
argeloos
radeloos
besluiteloos
eindeloos
harteloos
hopeloos
werkeloos (naast werkloos)
zouteloos

Overigens geldt de regel van ‘geen tussen-n’ ook voor woorden die eindigen op –lijk, bijvoorbeeld:

erbarmelijk
namelijk
vrouwelijk
zakelijk

Managementsupport Secretaressedictee
Tussen-n
Drie veranderingen in de nieuwe spelling
Is het ‘ten slotte’ of ‘ten slotte’?
Boek: SpellingTrainer
Training: Spelling en taaltips

Reageer op dit artikel