vraag & antwoord

<strong>Mentor of mentrix</strong>

Taal en communiceren

Ik werk op een middelbare school. Hier hebben we mentoren. Als een lerares ook mentor is, moeten we haar dan ‘mentrix’ noemen? Veel leraressen geven namelijk de voorkeur aan ‘mentor’. ‘Mentor’ en ‘mentrix’ zijn allebei goed. Elke docente kan dus zelf bepalen hoe ze zich wil noemen: ‘mentor’ of ‘mentrix’. Op de site van de […]

Ik werk op een middelbare school. Hier hebben we mentoren. Als een lerares ook mentor is, moeten we haar dan ‘mentrix’ noemen? Veel leraressen geven namelijk de voorkeur aan ‘mentor’.

‘Mentor’ en ‘mentrix’ zijn allebei goed. Elke docente kan dus zelf bepalen hoe ze zich wil noemen: ‘mentor’ of ‘mentrix’. Op de site van de Nederlandse Taalunie  staan de vijf mogelijkheden opgesomd:

  1. De beroepsnaam heeft een mannelijke en een vrouwelijke vorm. De mannelijke vorm wordt uitsluitend voor mannen gebruikt en de vrouwelijke uitsluitend voor vrouwen. Bijvoorbeeld: ‘groenteman’ vs. ‘groentevrouw’, ‘boer’ vs. ‘boerin’.
  2. De beroepsnaam heeft een mannelijke en een vrouwelijke vorm. De mannelijke vorm kan zowel voor mannen als voor vrouwen gebruikt worden; de vrouwelijke alleen voor vrouwen. Bijvoorbeeld: ‘leraar’ vs. ‘lerares’, ‘redacteur’ vs. ‘redactrice’.
  3. De beroepsnaam heeft een vorm die eigenlijk mannelijk is, maar die ook voor vrouwen wordt gebruikt omdat een vrouwelijke tegenhanger niet bestaat of verouderd is. Bijvoorbeeld: ‘dokter’, ‘hoogleraar’, ‘minister’, ‘burgemeester’.
  4. De beroepsnaam heeft een zogenoemde sekseneutrale vorm, dat wil zeggen een vorm die niet geslachtelijk gespecificeerd is. Bijvoorbeeld: ‘hoofd’, ‘leerkracht’, ‘verpleegkundige’, ‘leidinggevende’.
  5. De beroepsnaam heeft vanouds alleen een vrouwelijke vorm, omdat het desbetreffende beroep alleen door vrouwen werd uitgeoefend. Betreden ook mannen een dergelijke beroepsgroep, dan wordt er onmiddellijk een mannelijke vorm gecreëerd. Bijvoorbeeld: ‘vroedvrouw’ vs. ‘verloskundige’ (red.).

Soms is sprake van verschil in gevoelswaarde. Bijvoorbeeld: ‘directeur’ of ‘adviseur’ tegenover ‘directrice’ of ‘adviseuse’. Bij ‘directrice’ zal men niet gauw denken aan een multinational, maar eerder aan een school; bij ‘adviseuse’ zullen de gedachten eerder uitgaan naar make-up dan naar de herstructurering van een organisatie. Daarom worden sommige vrouwelijke directeuren of adviseurs niet graag directrice of adviseuse genoemd.

Bron: http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/886

Is er onderscheid in de aanhef tussen mannen en vrouwen?
Is het ‘u hebt’ of ‘u heeft’?
Schrijf je ‘een aantal is’ of ‘een aantal zijn’?
Boek: Taalfouten in de praktijk
Training: Kei in taal

Reageer op dit artikel