vraag & antwoord

<strong>Wat is het verschil tussen verantwoording en verantwoordelijkheid?</strong>

Taal en communiceren

De woorden verantwoording en verantwoordelijkheid lijken verraderlijk veel op elkaar. Ook in betekenis verschillen ze nauwelijks. Verantwoording is vooral het feit dat iemand zich ergens voor verantwoordt: je zegt waarom je iets doet of gedaan hebt. Verantwoordelijkheid is meer een taak of verplichting; jij bent degene die ergens op aangesproken kunt worden. Om het lastig […]

De woorden verantwoording en verantwoordelijkheid lijken verraderlijk veel op elkaar. Ook in betekenis verschillen ze nauwelijks. Verantwoording is vooral het feit dat iemand zich ergens voor verantwoordt: je zegt waarom je iets doet of gedaan hebt. Verantwoordelijkheid is meer een taak of verplichting; jij bent degene die ergens op aangesproken kunt worden. Om het lastig te maken kan verantwoording ook wel in die betekenis gebruikt worden.

Werkwoorden
Welke werkwoorden er bij verantwoordelijkheid dan wel verantwoording gebruikt kunnen worden, ligt wel tot op zekere hoogte vast.

Verantwoordelijkheid 
kan onder andere worden gecombineerd met de werkwoorden nemen, aanvaarden, dragen, opeisen en afwijzen:
De terreurbeweging heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.
Ze nam haar verantwoordelijkheid en ontsloeg het niet-functionerende afdelingshoofd.
Dat valt helaas niet onder mijn verantwoordelijkheid.

Verantwoording komt onder meer voor in combinatie met op zich nemen, (voor zijn -) nemen, hebben, afleggen en (ter -) roepen (geroepen worden):
De docent moest verantwoording afleggen voor zijn woede-uitbarsting.
Goed, we doen het, maar alleen op jouw verantwoording.

Reageer op dit artikel