vraag & antwoord

Hoe schrijf ik back up files?

Taal en communiceren

Back-upfiles is één woord. Het gaat hier namelijk om een samenstelling van back-up en files. Woorden die samen één betekenis hebben, schrijven we als één woord. Zoals je ziet, staat er in back-up een koppelteken. Dit staat er omdat back-up een samenkoppeling is van een basiswoord met een voorzetsel. Het Groene Boekje zegt hierover: ‘Sommige […]

Back-upfiles is één woord. Het gaat hier namelijk om een samenstelling van back-up en files. Woorden die samen één betekenis hebben, schrijven we als één woord.

Zoals je ziet, staat er in back-up een koppelteken. Dit staat er omdat back-up een samenkoppeling is van een basiswoord met een voorzetsel. Het Groene Boekje zegt hierover: ‘Sommige combinaties behandelen we als een samenkoppeling. Ze krijgen een koppelteken als het rechterdeel een Engels voorzetselbijwoord is.’

Back-up is een samenkoppeling van back en het Engelse voorzetselbijwoord up. Vandaar het streepje.

Er zijn mensen die vinden dat je zo min mogelijk Engelse woorden in een Nederlandse tekst moet gebruiken. Toch mag het wel. Als je eraan twijfelt of je lezer de betekenis van het woord kent, geef dan de betekenis. Bovendien kun je het Engelse woord de eerste keer cursief zetten. Je lezer weet dan dat er een bijzonder woord staat.

Reageer op dit artikel