vraag & antwoord

“Hoe weet ik of ik voor een c of k moet kiezen in bepaalde woorden? Zijn er regels voor?”

Taal en communiceren

Hier volgen 4 vuistregels: 1. Je schrijft een c in de uitheemse elementen -act, -actie, -actief, -ca, -caresse, -caris, -caster, -cateur, -catie, -cator, -catrice, -cus, -ect, -ectie, -ectief, -ica, -icus, -scoop, -uct of -uctie. bibliothecaresse bioscoop fysica insect locatie product productie reactie 2. Je schrijft een c in de uitheemse elementen co-, col-, com-, con-, contra-, cor- aan het begin […]

Hier volgen 4 vuistregels:

1. Je schrijft een c in de uitheemse elementen -act, -actie, -actief, -ca, -caresse, -caris, -caster, -cateur, -catie, -cator, -catrice, -cus, -ect, -ectie, -ectief, -ica, -icus, -scoop, -uct of -uctie. bibliothecaresse bioscoop fysica insect locatie product productie reactie

2. Je schrijft een c in de uitheemse elementen co-, col-, com-, con-, contra-, cor- aan het begin van een woord. coalitie co-educatie college colonne combattief conclusie contact contrarevolutie correctie Niet elke klank /ko/ of /koo/ aan het begin van een woord valt onder deze regel. koket kolonie komiek konvooi kosmos

3. Je schrijft meestal een c in de uitheemse elementen cata-, cate-, crypt- of crypto-, loco-, macro- en micro-, necro-, oct- aan het begin van een woord. catastrofe categorisch cryptisch locomotief microfoon necrologie octopus Andere woorden worden gespeld met een k, onder andere katalysator, katafalk, katapult, oktober.

4. Het woorddeel elek- in woorden die verwant zijn met elektriciteit, schrijven we met k.
elektriciteit elektrisch elektrocutie elektronica

Taaltip
Veel mensen vinden het lastig om te bepalen of een woord met een c of k moet. Dat komt waarschijnlijk doordat er verwante woorden zijn die we in de ene vorm met een c en in de andere vorm met een k schrijven. Kijk maar eens naar het volgende rijtje:

kritiek, kritisch maar criticus en criticaster
praktijk, praktisch maar practicus en practicum
klassiek maar classicisme
vakantie maar vacant
akkoord maar accorderen

Twijfel je vaak over de c of k van een bepaald woord? Maak een lijstje op een ‘geeltje’ en hang het naast je computer. Door het juiste woord veel te zien, raak je gewend aan het woordbeeld. Reken maar dat je over een tijd niet meer twijfelt.

Met dank aan Judith Winterkamp van Communicatief tekst & training

Reageer op dit artikel