vraag & antwoord

‘De vergadering begint wat later omdat/doordat de voorzitter vastzat in de file.’ Wat is juist?

Taal en communiceren

Vroeger werd er een duidelijk verschil gemaakt tussen de voegwoorden omdat en doordat. Omdat gaf altijd een reden aan en na doordat volgde steevast een oorzaak. Maar taal leeft en dat zien we ook weer terug in deze kwestie. Tegenwoordig houden we ons niet meer zo strikt aan aan het onderscheid tussen deze voegwoorden.Omdat kan nu zowel een reden als een oorzaak aangeven. Doordat kan […]

Vroeger werd er een duidelijk verschil gemaakt tussen de voegwoorden omdat en doordat. Omdat gaf altijd een reden aan en na doordat volgde steevast een oorzaak. Maar taal leeft en dat zien we ook weer terug in deze kwestie. Tegenwoordig houden we ons niet meer zo strikt aan aan het onderscheid tussen deze voegwoorden.Omdat kan nu zowel een reden als een oorzaak aangeven. Doordat kan alléén een oorzaak aangeven. Voorbeelden:

1. Het feest kon niet doorgaan omdat (of: doordat) de kok ziek was geworden.
2. Er is een boete verschuldigd omdat de betaling te laat is.

In bovenstaande zin over de vergadering is dus zowel omdat als doordat juist. De late verschijning van de voorzitter kun je namelijk als reden zien én als oorzaak voor de vertraging. Je kunt hier het beste op je gevoel af gaan.

Is ‘per heden’ goed of fout?
Zet ik spaties tussen de voorletters in een naam, of niet?
Is ‘overnieuw’ goed of fout?
Boek: Eerste hulp bij taalkwesties
Training: Kei in taal

Reageer op dit artikel