vraag & antwoord

“Help! Weer een nieuwe spelling?”

Taal en communiceren

“Er komt dit jaar toch weer een nieuw Groen Boekje uit? Krijgen we dan ook weer allemaal nieuwe regels? Daar moet ik eerlijk gezegd niet aan denken!” Toen in 1995 de Nieuwe Spelling verscheen, waren we massaal verrast: zo veel nieuwe regels! Inmiddels zijn we twintig jaar verder en de meeste taalgebruikers zijn gewend aan […]

“Er komt dit jaar toch weer een nieuw Groen Boekje uit? Krijgen we dan ook weer allemaal nieuwe regels? Daar moet ik eerlijk gezegd niet aan denken!”

Toen in 1995 de Nieuwe Spelling verscheen, waren we massaal verrast: zo veel nieuwe regels! Inmiddels zijn we twintig jaar verder en de meeste taalgebruikers zijn gewend aan wijzigingen als pannenkoek en kippenei. Maar de schrik zit erin: niemand zit te wachten op weer allemaal nieuwe regels.

De Nederlandse Taalunie brengt dit jaar wel een nieuwe versie van het Groene Boekje op de markt. Er veranderen wel degelijk een paar dingen, maar de spellingregels blijven hetzelfde. Heb je na 2005 een training Nieuwe Spelling of een opleiding Nederlands gevolgd, wees dan gerust: de regels die je toen leerde, blijven gelden. Dit verandert er in elk geval:

  • de woordenlijst wordt aangevuld met nieuwe, Surinaamse en Caribische woorden
  • makkelijke woorden waarvan de spelling geen discussie oplevert, verdwijnen
  • het boekje bevat de helft minder woorden en is dus ook de helft dunner

Het nieuwe Groene Boekje komt waarschijnlijk in oktober dit jaar op de markt. Op de site van de Nederlandse Taalunie komt de lijst met nieuwe woorden die aan het boekje is toegevoegd te staan. Je kunt jouw boekje van 2005 dus gewoon blijven gebruiken. Het Groene Boekje 2015 gaat weer tien jaar mee. De volgende editie verschijnt in 2025.

Ben jij er klaar voor? Heb jij de Groene Boekje regels op een rij? Check je kennis en volg de workshop Eerste hulp bij taalkwesties tijdens de Workshopdagen 12, 13 en 14 april. Dan weet je tenminste zeker dat ideeëloos, havoër en secretaresseopleiding goed geschreven zijn!

Is het junior secretaresse of juniorsecretaresse?
Wordt je of word je?
Taaltest met of zonder streepje?
Boek: Eerste hulp bij taalkwesties
Training: Kei in taal
Training: Eerste hulp bij taalkwesties

Reageer op dit artikel