vraag & antwoord

Hoe wijzig je lettertypes in Outlook?

Taal en communiceren

Je kunt je Outlook-weergave aanpassen aan je persoonlijke voorkeur. Microsoft heeft echter weinig gebruiksvriendelijkheid gestoken in deze instellingen. Software-expert Roel Peeters legt daarom uit hoe je lettertypes wijzigt in Outlookberichten en -vensters. 

Hoe wijzig je lettertypes in Outlook?

Lettertypes aanpassen

De Outlookmappen staan in het Navigatievenster. Om hier het lettertype of grootte te wijzigen klik je op Beeld >> Navigatievenster >> Opties >> Lettertype. Vreemd genoeg kan ik in Outlook 2013 deze optie echter niet meer vinden.

Lettertype e-maillijst

Ook lettertype en -grootte van de inbox kun je aanpassen. Ga naar het Tabblad Beeld >> Weergave-instellingen en kies voor Overige Instellingen. Het feit dat de kolommen en de gegevens zich aanpassen aan de ruimte die je geeft in het scherm van je inbox, heeft te maken met het vinkje bij “Kolombreedte automatisch aanpassen”.

Voorwaardelijke opmaak

Je kunt berichten die aan bepaalde voorwaarden voldoen typografisch laten opvallen. Voorwaarden kunnen zijn: afkomstig van een bepaald persoon (bijvoorbeeld je manager), van een bepaald postadres, een CC’tje, geweigerde afspraken enzovoort. Stel dit in via Beeld >> Weergave instellingen >> Voorwaardelijke opmaak. Maak hier een nieuwe opmaak, bepaal het lettertype en de kleur en geef vervolgens de voorwaarde aan.

Wijzigingen vastleggen

Je hebt nu tijd gestoken in het personaliseren en finetunen van de weergave. Tijd om deze weergave vast te leggen. Het zal je ongetwijfeld een keer overkomen dat je per vergissing een weergave wijzigt. Ga naar het Tabblad Beeld >> Weergave wijzigen en klik op Huidige weergave opslaan als nieuwe weergave. Geef deze een naam. Nu kun je schakelen tussen meerdere weergaven.
Maak van deze gelegenheid gebruik om eens te kijken naar enkele standaard weergaven van Outlook: Compact, Enkel en Voorbeeld. Je zult niet snel het verschil zien tussen Compact en Enkel. Dat is pas te zien als je het leesvenster vergroot door de linkerzijde naar links te slepen. Op een bepaald moment springt de weergave van je berichtenlijst dan in compacte modus als je voor deze weergave hebt gekozen. Dat lijkt mij een interessante weergave. Let er dan wel op dat de pictogrammen van Bijlage en Categorie wat wijzigen. Dat is even wennen. Als je kiest voor de Voorbeeld Weergave, dan geeft Outlook de eerste regels van het bericht weer in je berichtenlijst. In het tabblad Beeld kun je via de knop Voorbeeld van bericht aangeven of je één, twee of drie regels wilt zien.

Standaardlettertype e-mailberichten

Ga naar Bestand >> Opties >> E-mail en klik op Briefpapier en Lettertypen. Pas hier het lettertype aan (stijl, grootte en kleur) en doe dit meteen ook voor mail die je beantwoordt en doorstuurt. Zelf heb ik ingesteld dat mijn antwoorden altijd in een andere kleur moeten zijn dan die van de afzender.
Let op: we hebben het hier over werkelijke lettergrootte. Stel dat het op je scherm nog te klein is om te lezen, dan moet je een mail uitzoomen. Dat doe je door te slepen met de zoombalk rechtsonder, of door de combinatie Ctrl + scrollen met het muiswieltje. Dat is echter iets anders dan een lettertype vergroten. Dit zoompercentage kun je niet vastleggen. Bij een nieuwe e-mail staat deze weer op 100%.

Reageer op dit artikel