vraag & antwoord

Hoe doorbreek je de dagelijkse sleur?

Taal en communiceren

Houd een dirty desk day waarbij je zoveel mogelijk rotzooi op en om je werkplek maakt. Schrijf je e-mails op rijm. Bekijk bij iedereen die je vandaag ontmoet welke kleur ogen hij of zij heeft. Zomaar wat opdrachten uit het boek

Hoe doorbreek je de dagelijkse sleur?

Dirty Desk Day van Jacky van de Goor. Haar doel: de dagelijkse sleur van het werk doorbreken.

In haar werk als organisatieadviseur begeleidt Jacky van de Goor vaak teams met conflicten en problemen. “Eén ding valt me dan op: Mensen zijn vaak zo afgestompt. Dan denk ik: heb je nog wel plezier en lol in je werk? Organisaties hebben natuurlijk ook de neiging om veel regels en procedures te hebben over hoe het werk gedaan moet worden. Logisch misschien, maar dat ontzielt je werk ook. En dat is funest voor je werkplezier.”

Grappige opdrachten

Om het werkplezier weer wat terug te brengen, bedacht Van De Goor een boek met 180 grappige opdrachten die de sleur doorbreken. Alle opdrachten zijn gebaseerd op theorieën uit onder andere de positieve psychologie. “Ik wilde bewust geen zelfhulpboek schrijven, daar zijn er al genoeg van. Toen kwam ik op het idee van de losbrekers, zodat ik mensen kan uitnodigen om op een speelse en patroondoorbrekende manier verandering aan te brengen. In ons privéleven hebben we vaak aandacht voor kwaliteiten als verwondering, humor en speelsheid, maar op de werkvloer valt dat weg als je niet uitkijkt. Het boek is een pleidooi om dat stuk van jezelf ook op het werk meer ruimte te geven.”

Aandacht voor je omgeving

De inspiratie voor de opdrachten komt overal vandaan: van reclamefolders (‘Maak reclame voor een collega’) tot opdrachten die gebaseerd zijn op technieken uit het improvisatietoneel (‘Ik speel zelf veel toneel’). “Eén van mijn favoriete opdrachten is: ‘Schrijf van iedereen die je vandaag ontmoet op welke kleur ogen hij of zij heeft.’ Dat lijkt misschien raar, maar er zit een serieuze gedachtegang achter. Want hoe goed kijk je iemand eigenlijk echt aan? Door deze opdracht ga je met meer aandacht naar je omgeving kijken.”

Schrijven en scheuren

Iedere opdracht in het boek heeft een eigen pagina die samen met een grafisch ontwerper is vormgegeven. Het format lijkt een beetje op Wreck this Journal: ook in dit boek kun je schrijven, scheuren en krabbelen. “Een boek dat als doel heeft de dagelijkse sleur te doorbreken, moet er ook leuk uitzien. Ik wil graag dat mensen erin gaan schrijven en scheuren; mijn doel is dat het bij veel mensen op hun bureau komt te liggen en dat het ook gebruikt wordt.”

‘Dirty Desk Day – en 179 andere losbrekers voor meer plezier op het werk’ kost 14,95. Klik hier voor meer informatie over het boek. 

 

Reageer op dit artikel