vraag & antwoord

Is het fast food of fastfood?

Taal en communiceren

Fast food of fastfood? Management assistant of managementassistant? Schrijf je Engelse leenwoorden nu aan elkaar of niet? Gebruik de truc van de klemtoon en je zit altijd goed.

Is het fast food of fastfood?

Woorden die we uit het Engels hebben geleend en die bestaan uit een bijvoeglijk naamwoord en een zelfstandig naamwoord schrijven we vaak aan elkaar. Denk aan gevallen als: hotspot en wildcard. Maar dit is niet altijd zo.

Klemtoon

Gebruik het trucje met de klemtoon: als niet het bijvoeglijk naamwoord de klemtoon krijgt, maar het zelfstandig naamwoord, zetten we een spatie:

close reading
grand slam
slow motion

Bij woorden die je aan elkaar schrijft, krijgt alleen het eerste deel een klemtoon:

fastfood
goodwill
highlight
hotspot
wildcard

We gebruiken ook een spatie als het bijvoeglijk naamwoord uit meer dan één lettergreep bestaat. De klemtoon valt hier ook op het zelfstandig naamwoord:

happy hour
intensive care
multiple choice

Verdieping

Ook een kei worden in taal of jezelf verbeteren? Tijdens de Workshopdagen op 12, 13 en 14 april in Meeting Plaza, Utrecht, kun je de workshop Eerste hulp bij taalkwesties volgen.

Of het nu fastfood of fast food is, gezonde voeding is natuurlijk altijd beter. Op de workshopdagen geeft Tessa van der Steen je in haar workshop de 10 basisprincipes voor gezonde voeding in organisaties. 

Reageer op dit artikel