artikel

5 tips om je professioneel leiderschap te versterken

Coördineren

Je bent senior en leider van een team hoogopgeleide en communicatief vaardige secretaresses. Je verwachtingen zijn hooggespannen. Hoe kun je toch op een ontspannen en effectieve manier regie voeren over jouw werkzaamheden en verantwoordelijkheden en die van het team? Trainer Ingrid Bannink geeft tips.

5 tips om je professioneel leiderschap te versterken

Ben je kortgeleden leidinggevende geworden of stuur je al langer mensen aan? Leer nog beter leiding geven aan je team met onderstaande tips. Bepaal je focus, leer je team kennen en kijk hoe je (nog) beter kan communiceren. Deze vaardigheden komen steeds terug bij het leidinggeven. Hier kun je dan ook constant aan blijven werken.

Tip 1: Bepaal je kernverantwoordelijkheden

Besteed jij elke dag voldoende tijd aan die werkzaamheden die bijdragen aan de doelstellingen van je functie en van je team? Of lijkt jouw dag een aaneenschakeling van allerlei ad hoc-klussen die door elkaar heen lopen?

Om de impact in je functie te vergroten, het team effectiever te laten functioneren en de juiste prioriteiten te stellen is het belangrijk om een duidelijk onderscheid te maken tussen jouw kernverantwoordelijkheden en overige werkzaamheden. Dit is een krachtig middel om ervoor te zorgen dat je jouw tijd, aandacht en energie gaat richten op de belangrijkste taken. Ongetwijfeld zul je erachter komen dat je werkzaamheden doet die nauwelijks verband hebben met je kernverantwoordelijkheden. Maak een keuze wat je hiermee gaat doen. Het is de bedoeling dat je hieraan zo min mogelijk tijd besteed. Je kunt dit bijvoorbeeld bespreken met je leidinggevende of deze delegeren in het team.

Tip 2: Communiceer constructief en ontwikkel je vermogen om te beïnvloeden

Dagelijks communiceer je met verschillende mensen op verschillende plekken in de organisatie. Soms is het lastig om de communicatie soepel te laten verlopen. Een verschil van mening of belang, een andere manier van communiceren, wederzijds onbegrip of een slecht humeur van je gesprekspartner is voldoende om miscommunicatie en irritatie te laten ontstaan.

De kunst is om ook in lastige situaties respectvol en constructief te blijven communiceren. Actief luisteren en doorvragen als je zaken niet begrijpt, leren feedback te geven en te ontvangen zijn nodig. Wees niet bang voor weerstand en spreek duidelijk je eigen verwachtingen uit. Vraag ook naar de verwachtingen van de ander. Maak duidelijke afspraken hierover en toon begrip voor de standpunten van je gesprekspartner. Zo zorg je ervoor dat je in gesprek blijft met elkaar. Hiermee vergroot je je professionele invloed.

Tip 3: Leer mens- en doelgericht leiding te geven

Elk lid in je team zit anders in elkaar en heeft een andere werkervaring. Ontwikkel je professionele inlevingsvermogen en pas je leiderschapsstijl aan aan de persoon en situatie met wie je in gesprek gaat. Wil je iets uitleggen aan iemand of ga je haar aanspreken? Hoe gemotiveerd is ze? Hoeveel ervaring heeft ze? Als je iemand een nieuwe taak geeft waarvan je weet dat ze die graag wil doen en ze is ervaren, dan kun je ontspannen uitleggen wat de taak inhoudt en hoef je verder niet te vertellen hoe ze de klus moet doen. Moet je iemand aanspreken omdat ze structureel te laat komt, dan zul je de feedbackregels moeten toepassen en duidelijke afspraken moeten maken. Wees bovendien niet bang om te delegeren, ook niet als het rotklussen zijn.

Tip 4: Geef leiding aan het héle team

En dan zit je aan het hoofd van de tafel en zit je het teamoverleg voor. Je kijkt naar de mensen en vraagt je af hoe je van hen een echt team kunt maken en hen kunt motiveren om hun bijdrage te leveren aan de afdelingsdoelstellingen.

Als leidinggevende of coördinator van een groep heb je niet alleen te maken met verschillende mensen, ook de relatie tussen de mensen en tussen jou en de groep spelen een belangrijke rol.

Daarom is het belangrijk te leren constructief met je team te communiceren, draagvlak te creëren en hen te motiveren en te inspireren het gemeenschappelijk belang voor ogen te houden. Wees niet bang  om soms impopulaire uitspraken te doen. Neem de regie en zie erop toe dat ieders mening gehoord wordt en iedereen zich veilig voelt in de groep. Zorg voor een goede balans tussen de werksfeer en  het behalen van de teamdoelstellingen.

Tip 5: Informele beïnvloeding: kantoorpolitiek, organisatiesensitiviteit en zichtbaarheid

Je werkt vanuit je functie met veel mensen van verschillende afdelingen samen. Bouw dit netwerk uit en onderhoud de relaties. Op deze manier krijg je vaker zaken op een informele en prettige manier voor elkaar.

Denk bovendien niet dat mensen wel zien wat jouw toegevoegde waarde en dat van het team is, alleen omdat je zo hard werkt. Vergroot je zichtbaarheid door af en toe onder de aandacht te brengen waarmee jij en het team bezig zijn en wat het de organisatie oplevert.

Ontwikkel tot slot een antenne voor wat zich formeel en informeel afspeelt in de organisatie. Maak een keuze waaraan jij je aandacht wilt besteden. Het ontwikkelen van organisatiesensitiviteit kan je helpen je invloed te vergroten en ervoor zorgen dat je je werk beter kunt doen.

Wees dus niet te bescheiden in je communicatie en samenwerking met anderen. Bovenal: blijf jezelf en handel vanuit je eigen normen en waarden. Op deze manier kun je op een positieve manier je informele invloed vergroten en meer plezier en succes in je werk ontwikkelen. Meer spin en minder spagaat. Succes!

Leer professioneel leiding geven

Wil ook jij je professioneel leiderschap versterken? Geef je op voor de training Teamleider secretariaat of Leidinggeven.

Reageer op dit artikel