blog

Blog Gwennie Benjamins: organisatietalent

Coördineren

Ik denk dat ik weinig tot geen managementassistenten ken die geen organisatietalent hebben. Of die geen coördinatie-skills bezitten. Sterker, als wij deze vaardigheden missen worden niet alleen onze collega’s, maar ook wijzelf gillend gek. Het is onze tweede natuur om meerdere dingen tegelijk te doen en ja, het wordt een zooitje als we de boel niet – al is het maar een klein beetje – organiseren.

Blog Gwennie Benjamins: organisatietalent
Gwennie Benjamins

Toen ik jaren geleden reageerde op de vacature voor mijn huidige baan, stond er onder andere in de vacaturetekst: ‘… snel kunnen anticiperen op ongewone situaties. Een organisatietalent pro forma’.

In mijn brief maakte ik niet alleen duidelijk dat ik dat organisatietalent was, maar bovendien vaardigheden had ontwikkeld als coach, bemiddelaar, verpleegster, lerares en niet te vergeten beginnend psycholoog. Ik weet nog dat ik op het knopje ‘verzenden’ drukte en zelf een beetje moest lachen om deze woorden. Dit had ik in de beginjaren van mijn carrière nooit gedurfd!

Dezelfde werkhouding

Een paar dagen later kreeg ik een telefoontje. Ik werd uitgenodigd voor een eerste gesprek. Ik had al een ontzettend leuk telefoongesprek gehad met de andere managementassistente met wie ik de kamer zou gaan delen als ik aangenomen zou worden. Tijdens dit gesprek was snel duidelijk geworden dat we uit hetzelfde hout gesneden waren. Niet alleen hadden we dezelfde werkhouding, we scheelden nauwelijks in leeftijd en (heel belangrijk!) we deelden dezelfde humor.

Organiseren op werkvlak is makkelijk dan een gezin runnen

Het gesprek zelf verliep prettig. Na de geijkte vragen over werkervaring, zelfkennis en ontwikkeling keek mijn toekomstige manager me nieuwsgierig aan. ‘Naast je normale ervaring, schrijf je dat je ook vaardigheden als verpleegster, coach, bemiddelaar, lerares en zelfs psycholoog hebt. Kan je dit verder toelichten?’

Ik lachte en antwoordde: ‘Ik ben moeder. Ik ben niet anders gewend dan een gezin te combineren met mijn werkuren. Zelfs als de kinderen ziek zijn, moet ik snel iets zien te organiseren om het werk door te laten gaan zonder een kind met een te ziek hoofd naar school te sturen. Ik heb leren inschatten hoe ziek een kind is en wat er nog wel mogelijk is. Als ze ruzie hebben met elkaar, moet ik soms ingrijpen. En om ze aan hun huiswerk te krijgen is het vaak een uitdaging om ze te laten inzien waarom het zo belangrijk is om wiskunde te doen, of maatschappijleer. Het klinkt misschien gek, maar soms is het organiseren op werkvlak makkelijker.’

Vier paar ogen keken elkaar aan en mijn bijna-collega schaterde het uit. Een maand later deelde ik de kamer met haar.

Lees ook Gwennies andere recente blogs

Auteur: Gwennie Benjamins

Hoewel het nooit écht de bedoeling was om managementassistente te worden, werkt Gwennie Benjamins alweer jarenlang als ‘rechterhand van’. Zo heeft ze menig manager bijgestaan. Sinds tien jaar is ze werkzaam in de rechtspraak, waarvan de laatste twee jaar bij het bestuurssecretariaat van de rechtbank in Breda. In haar vrije tijd schrijft ze veel (zie: www.gwennie.nl) en fotografeert ze alles wat los en vast zit.

Reageer op dit artikel