blog

Iets écht afmaken, dat zou mooi zijn

Coördineren

Iets écht afmaken, dat zou mooi zijn
Vera Bot. Foto: Koos Groenewold

Ik hou van lijsten. Vooral omdat het zo lekker wegstreept van zo’n lijst. Dan krijg ik een dopamineshot: zó, afgevinkt, klaar. Er is wel een groot nadeel: op een ouderwets papieren to-dolijstje staat alles gewoon onder elkaar. En dan zie je geen onderscheid tussen dagelijks of wekelijks terugkerende taken, klusjes voor de langere termijn en de taken die schreeuwen: ‘Ik ben belangrijk én urgent!’ 

Want door begrenzing en inkadering bereik je eendracht

Hierin prio’s stellen is juist nodig, zeker als je prettig en flexibel (‘agile’) wilt samenwerken met je team. Combineer je dit met de methodes scrum of kanban (een combi kan ook, dan wordt het scrumban, ik heb dit niet zelf verzonnen!), dan boost je de productiviteit van je team. Omdat, zegt trainer Inge Verweij, je je richt op het daadwerkelijk afronden van taken. En tjongejonge, dat zou toch mooi zijn; ook echt iets áfmaken, een project, een planning of een event. Zet dus alles op een scrum- of kanbanbord. Want door begrenzing en inkadering bereik je eendracht.  

In het maartnummer van Management Support daarom alles, nou ja, in elk geval heel veel over agile en scrum. En twee praktijkcases van assistenten die hiermee ervaring hebben. Een terechte kanttekening: “We merken wel dat we af en toe iets te veel willen doen. Naarmate je er meer ervaring mee opdoet, leer je minder activiteiten op de lijst te zetten”, aldus Natasja Pont over scrum (cursivering is van mij). En precies dat is denk ik waar het om gaat: minder doen, maar wát je doet en met elkaar afspreekt, ook opleveren. Los van eventuele impediments: belemmeringen. Dit zijn de zaken die blijven liggen, omdat je wacht op input van een andere collega of afdeling. 

Waar is de mijmertijd?

De enige belemmering die ik voel, is deze vraag: waar is de mijmertijd gebleven? Het dagdromen, uit het raam staren en dan een ingeving krijgen voor een creatieve oplossing, een nieuw idee. Daar lijkt gelukkig nog steeds ruimte voor, want deze geruststelling komt van Inge: “De gezamenlijke planning en prioritering, de duidelijke taakverdeling zorgen voor rust en ruimte. Er is geen overload, laat staan dat alles op jou als ondersteuner aankomt.” 

Want voor de rest… heb je al genoeg te doen. (En degene die dat niet ziet, heeft pas echt een bord voor zijn kop.) 

Reageer op dit artikel