checklist

Teamleider secretariaat: 3 competenties en 10 tips

Coördineren

Het werk van de teamleider lijkt een onmogelijke taak, want je doet het eigenlijk nooit goed. Je moet kunnen omgaan met complexiteit, charmant zijn en gevoel hebben. Deze 3 competenties worden uitgelicht en we geven je 10 tips om een nog betere teamleider te worden.

Teamleider secretariaat: 3 competenties en 10 tips

Elk team heeft drie belangrijke ingrediënten nodig: coördinatie, inspiratie en zorg. Uiteraard kunnen alle teamleden dit in principe leveren, maar er is altijd behoefte aan iemand die een oordeel velt, een compliment geeft, de communicatie naar buiten toe verzorgt, kan bemiddelen bij conflicten en structuur aanbrengt in de vergadering. Kortom, aan een teamleider.

Leer de basisprincipes van leidinggeven en deel je ervaringen met collega’s die in dezelfde rol zitten als jij!

Teamleider secretariaat

Teamleider secretariaat: 3 competenties

Van alle functies die we in teams aantreffen, is die van de teamleider het lastigste. Want als leider doe je het eigenlijk nooit goed. Je bent te overheersend als je merkbaar leiding geeft en je moet meer sturen zodra je je op de achtergrond houdt. Een goede teamleider is praktisch een supermens. Als teamleider moet je het dus wel een beetje ‘in’ je hebben. Er zijn drie basiscompetenties:

1. Kunnen omgaan met complexiteit. Een succesvolle teamleider kan overzicht bewaren en zaken met elkaar verbinden. In de materie duiken en aandacht hebben voor details. Maar óók afstand nemen en het grote geheel blijven zien, de veelgeprezen helicopter view.

2. Charmant zijn. Alle geslaagde teamleiders zijn mensen met wie anderen graag omgaan, van wie men iets wil aannemen, voor wie men iets wil doen of wiens advies men op prijs stelt. Zij wekt vertrouwen als persoon en – in de meeste gevallen – ook als professional.

3. (Ge)voelsprieten hebben. Een goede teamleider heeft gevoel en snapt het gevoel van anderen. Zowel op individueel als op teamniveau. Het is eigenlijk onmisbaar dat je als teamleider aanvoelt  ‘wat er speelt’ in de groep.

Teamleider secretariaat: 10 tips

Heb jij de drie basiscompetenties al ‘in the pocket’ en houd je wel van een uitdaging? Met deze 10 gouden tips word je een top teamleider.

  1. Maak een vliegende start als je nieuw bent in je functie.
  2. Neem vragen om sturing serieus, maar ga er niet altijd op in.
  3. Blijf objectief in conflicten, maar laat ook zien waar je (voor) staat.
  4. Betrek iedereen actief in het overleg.
  5. Schat elk idee op waarde, veeg niets zomaar van tafel.
  6. Je hoeft niet iedereen te mogen, maar het is niet handig dat te laten merken.
  7. Beloon grif, ook individuen, maar zorg ervoor dat je niemand ‘voortrekt’.
  8. De fout het vertrouwen van een teamlid te schenden kun je maar één keer maken.
  9. Vragen oproepen is vaak beter dan antwoorden opdringen.
  10. Stel je eigen positie af en toe ter discussie, dat kan verlichting geven.

Bron: Arbo

Wordt professioneel teamleider

Ben je sinds kort teamleider en wil je jezelf graag verder ontwikkelen op dit gebied? Kijk dan eens naar onze training Teamleider secretariaat. Tijdens deze training leer je de balans te vinden tussen de diversiteit van je rollen en deel je ervaringen met collega’s die in dezelfde rol zitten als jij.

Wil je jouw rol als teamleider verder vorm even en een betrokken team creëren? Vraag dan vrijblijvend de e-pocket Leidinggeven aan.

Reageer op dit artikel