nieuws

Maak je event toegankelijk voor mensen met een beperking

Coördineren

Maak je event toegankelijk voor mensen met een beperking

Je hebt alle details voor je event tot in de puntjes geregeld. Maar vergeet je niet iets? Heb je ook gedacht aan de toegankelijkheid van je evenement voor mensen met een beperking?

Iedereen is welkom op het door jou georganiseerde congres of vergadering, toch? Je zal deze vraag vast met ja beantwoorden. De vraag of iedereen zich welkom voelt is iets anders. Denk jij bij het organiseren van een meeting ook aan mensen met een beperking? Die klant in die rolstoel gaat toch ook mee naar het jaarcongres? En die slechtziende partner van je collega wil uiteraard mee naar het personeelsfeest.
Marianne Dijkshoorn, toegankelijkheidsdeskundige op het gebied van evenementen, schreef het boek Maak je event toegankelijk voor iedereen. Zij is zelf slecht ter been én gek op popfestivals. Ook komt ze veel obstakels tegen bij zakelijke bijeenkomsten. “Het is helemaal niet moeilijk om een event toegankelijk te maken, je moet alleen wel even weten waar je op moet letten”, zegt ze.

In haar boek noemt ze de belangrijkste quick wins:

  • Zet duidelijk op je website hoe bereikbaar en toegankelijk je locatie of event is voor mensen met een beperking. Welke faciliteiten zijn er?
  • Zorg minimaal voor een goede rolstoeltoegankelijkheid. Dan kunnen kinderwagens en rollators ook naar binnen.
  • Controleer ook of iedereen makkelijk en veilig weer naar buiten kan.

Rolstoeltoegankelijkheid en versterkt geluid

Dijkshoorn: “Iedere bezoeker van een zakelijke bijeenkomst kijkt vooraf naar informatie over het programma, de locatie en parkeren. Mensen met een beperking willen ook weten wat er geregeld is op het gebied van toegankelijkheid. Is er bijvoorbeeld een bruikbaar aangepast toilet of aangepaste parkeerplaats? Is niet alleen het gebouw maar ook de workshopruimte toegankelijk? Heb je zicht op het podium vanuit een rolstoel?”
Rolstoeltoegankelijkheid is de basis. “Om te achterhalen waar bezoekers met een beperking behoefte aan hebben kun je in het registratieformulier waarop je vraagt of er voedingswensen zijn, ook vragen naar toegankelijkheidswensen. Dan weet je wie er een beperking heeft en kun je maatwerk leveren. Een blindengeleidehond kun je bijvoorbeeld niet overal stallen. Presentaties kunnen toegankelijker worden als je video’s ondertitelt en voldoende contrast aanbrengt om teksten leesbaarder te maken. Voor mensen die slechthorend zijn is het prettig als er bij bijeenkomsten van meer dan dertig personen een microfoon wordt gebruikt.”

Instrueer horecapersoneel

“Natuurlijk las je af en toe een pauze in je programma in, uiteraard met een hapje en een drankje. Ook bij de catering zijn er toegankelijkheidsaspecten om aan de te denken. Bijvoorbeeld bij buffetten: veel mensen vinden het lastig om hun bord vast te houden, bestek te dragen en tegelijkertijd op te scheppen. Daarnaast waarderen mensen met een beperking het vaak dat er hulp wordt geboden door horecamedewerkers bij het dragen van eten en drinken. Horecamensen moeten hier wel op geïnstrueerd zijn.”
Zelf kan je natuurlijk ook een helpende hand bieden. “Mensen met een beperking waarderen het meestal niet als je meteen gaat handelen, omdat je dan hun zelfstandigheid afneemt. Je kan beter vragen of je ze ergens mee kunt helpen.”

Boek

Maak je event toegankelijk voor iedereen – Meer gastvrijheid, ook voor mensen met een beperking, Marianne Dijkshoorn, 108 blz., BB Publishers, 2018

Reageer op dit artikel