nieuws

De zomer van Astrid Kooijman: ‘Lekker vroeg beginnen en genieten van zomeravonden’

Coördineren

De zomer van Astrid Kooijman: ‘Lekker vroeg beginnen en genieten van zomeravonden’
Astrid Kooijman, managementsecretaresse Ludens

In deel 3 van de Management Support zomerestafette-interviewreeks (2019) komt Astrid Kooijman, secretaresse bij Ludens in Utrecht, aan het woord. Zij is aangedragen door Petra de Koning, managementsecretaresse bij Adelante in Hoensbroek. Astrid: “Ik zorg ervoor dat alles gewoon doorgaat.”

Wat betekent de vakantieperiode voor jou (meer of minder werk)?

“Sinds januari 2018 werk ik bij Ludens, een grote kinderopvangorganisatie in Utrecht. Daar werk ik samen met mijn vriendin Jolanda op het directiesecretariaat. We hebben een duobaan, werken allebei 24 uur en werken 1,5 dag per week samen. In de vakantieperiode is het qua mensen op kantoor rustiger en ook het werk is even wat minder hectisch. Tijdens de vakantie van Jolanda schuif ik wat met mijn uren en log ik thuis in op de dagen dat ik normaliter niet werk. Zo zorg ik ervoor dat alles gewoon doorgaat en dat als Jolanda weer begint zij rustig kan opstarten.”

Wat is jouw beste werktip voor de vakantieperiode?

“Lekker vroeg beginnen, zodat je op tijd naar huis kunt en nog van de lange zomeravond kunt genieten. Probeer daarnaast een ommetje te maken tijdens je lunchpauze. Een frisse neus halen is altijd goed en mocht het mooi weer zijn dan krijg je daar ook nog wat van mee.
En vergeet vooral niet op warme dagen een ijspauze in te lassen :).”

Ik zou nog wel de managementassistente willen worden van …

“Moeilijke vraag. Eigenlijk heb ik niemand speciaal in gedachten waarvoor ik zou willen werken. Wat ik vooral belangrijk vind, is dat ik werk met iemand waarmee ik fijn kan samenwerken en waarbij ik mezelf kan zijn. Iemand die mij serieus neemt, waarmee ik kan lachen, gewoon een prettige, leuke collega.”

Mijn favoriete vakantie is …

“Een rondreis door het prachtige Schotland. Genieten van de natuur, de vriendelijke mensen en het landschap. Dit jaar kwam Schotland er niet van en hebben we genoten van de Nederlandse flora en fauna op de Veluwe. Verder hebben we veel tijd doorgebracht in onze moestuin (de bloemen op de foto komen daar vandaan). Een plek waar ik altijd alles los kan laten en heerlijk tot rust kom.”

Op een onbewoond eiland neem ik in ieder geval mee …

“Alleen gaan vind ik niet leuk. Daarom neem ik zeker Hugo, mijn lieve man en Noortje, onze lieve, ondeugende poes mee. Verder allerlei survivalspullen; daar horen ook een paar wijnglazen en fles wijn bij, zodat we lekker kunnen slapen en eten. En een haak- of breiwerk. Een beetje breien in de avondzon op het strand met een glaasje wijn, geen slecht idee toch?!”

 

Wat zou je doen als je de hoofdprijs in een loterij wint? Of: hoe ziet jouw droombaan eruit?

“Als ik de loterij win koop ik een boerderij met allemaal schuren. Deze schuren knap ik op en dan begin ik een opvangcentrum voor katten. Katten die oud zijn of ziek (en daarom niet worden geadopteerd) of gewoon katten die geen huis hebben. In de schuren komen dan allemaal zachte mandjes, verstopplekjes, hangbanken, krabpalen en is het lekker behaaglijk. Rondom de schuren komen bomen en struiken, zodat de katten ook naar buiten kunnen om te spelen, op jacht te gaan of gewoon om te genieten van het zonnetje en de buitenlucht.
Verder zou ik zorgen dat er allemaal mensen zijn om met de katten te knuffelen. Fijn voor de katten, maar ook voor de mensen. Er gaat tenslotte niets boven een spinnende kat op schoot.”

Vraag vorige kandidaat: Hoe hou jij plezier in je werk nu alles steeds sneller en efficiënter moet en er minder tijd is voor collega’s onder elkaar?

“Ik merk inderdaad dat alles vaak snel moet, haast heeft en het liefst gisteren al af had moeten zijn. Ik weet dat het werk wat ik doe nooit af is en probeer me dan ook niet al te druk te maken over een volle mailbox en een lange to-do-list. Als ik op kantoor kom, kijk ik wat het meest urgent is en ga ik rustig aan de slag. Gelukkig werk ik in een organisatie met superleuke collega’s, wordt er ondanks de drukte heel wat afgelachen en is er bij het koffiezetapparaat altijd wel even tijd voor een (kort) praatje.”

Wat is de beste les die je ooit heb gehad?

“Ga werken in een vakgebied waar je interesse ligt en waar je energie uit haalt. Je brengt een groot gedeelte van de week door op je werk. Het is dan ook belangrijk dat je het daar naar je zin hebt. Liever een leuke baan met minder salaris, dan een baan waar je gouden bergen verdient, maar waar je met lood in je schoenen iedere dag naar toe gaat.”

Welke vraag wil jij aan de volgende kandidaat stellen?

“Werken als managementassistente is een dynamische en inspannende baan, waarin je als spil in de organisatie heel wat ballen in de lucht moet houden. Wat doe je als je thuis komt om je te ontspannen en je hoofd leeg te maken? Zak je onderuit op de bank, ga je sporten, heb je leuke hobby’s?”

Het stokje geef ik door aan Rosita Molai-Bisoen, VNG.

Reageer op dit artikel