artikel

Sleutel tot je online wereld: je mailadres

Digitaal werken

Apple

Sleutel tot je online wereld: je mailadres

Om toegang te krijgen tot een iCloud, een iPad of iPhone log je in met een Apple ID. Dat is niet letterlijk een e-mailadres, maar aan dat ID is wel een (verplicht) e-mailadres naar keuze gekoppeld.

Microsoft
Wil je de laptop, de WindowsPhone of Surfacetablet koppelen aan de Microsoft Cloud (OneDrive) of wil je OneNote gebruiken, dan moet je deze koppelen met een privé-Microsoftaccount. Bijvoorbeeld Hotmail, Live of Outlook. Het maakt niet uit welke je daar voor gebruikt.

Google
Kies je privé voor het Google-platform, heb je een Androidtelefoon of -tablet en gebruik je Google Drive, maak dan een Gmailadres aan.

Provider

Gezien het belang van je e-mailadres als sleutel tot veel online informatie raad ik je af om te kiezen voor de adressen die je provider je vaak aanbiedt. Als je wisselt van provider annuleer je tevens het e-mailadres en heb je er een hoop gedoe van om alle mails te exporteren en je contactgegevens te berichten van deze wijziging. Kies privé voor een Microsoft- of Googleaccount. Die kun je levenslang gebruiken, los van je provider.

Social Media

Bij het maken van een account wordt vaak voorgesteld om te koppelen aan Facebook. Koppelen kan ook met Google+, LinkedIn of Twitter. Makkelijk, want dan hoef je geen e-mailadres of wachtwoord meer op te geven. Het grote nadeel is dat beide online plekken zich met elkaar gaan verbinden en gegevens uitwisselen. En als je een sociaal medium wilt wijzigen of verwijderen, dan verdwijnen ook de logins van de online platforms waarmee je deze hebt verbonden. Mijn advies: kies voor een e-mailadres en wachtwoord zodat je hier controle over houdt.

Praktisch

  • Gebruik één privéadres: Hotmail, Live of Outlook.com om alles van Microsoft met elkaar te verbinden. Heb je meerdere van dit soort adressen, verwijder deze dan. Maak je een nieuwe, zorg dan voor een persoonlijk, professioneel e-mailadres en kies voor de variant Outlook.com. Heb je er nog geen, maak er eentje aan op https://login.live.com Er komt een dag dat je deze nodig hebt.
  • Gebruik één Gmail-adres om alle Google clouds, apps en devices met elkaar te verbinden. Verder gelden alle bovenstaande argumenten ook hier. Maak een dergelijk account aan via https://accounts.google.com
  • Stop met het gebruik van e-mailadressen van je provider.

LinkedIn

Hier opereer je als persoon, niet als bedrijf. Een bedrijf koppel je wel (al dan niet tijdelijk) aan je profiel. Als medewerker in loondienst kan ik mij ook voorstellen dat je niet alle LinkedIncommunicatie in je zakelijke postbus wilt hebben. En als je uit dienst bent of stopt met je zaak, dan wil je wel je profiel behouden. Mijn advies: een LinkedInaccount op basis van een privéaccount. Zo ondervang je mogelijke problemen als je wisselt van werkgever of provider.

Twitter
Ook Twitter is persoonlijk. Heb je daarentegen een apart Twitteraccount voor je zakelijke tweets, koppel dan het ene aan een privémail en het ander aan je bedrijfsmail.

Prezi
Maak ook hier duidelijk onderscheid. Je wilt niet dat de Prezi van de spreekbeurt van je zoon gevonden wordt wanneer mensen zoeken naar zakelijke info over het bedrijf waar je werkt. En dat kan gebeuren als je een Prezi-account hebt met je zakelijk e-mailadres.

Skype
Skype koppel je aan een privé Microsoftaccount. Skype For Business (voorheen Lync) koppel je aan een zakelijk account. Bedenk dat je iedereen op de wereld op basis van e-mailadres kunt zoeken. En alleen S4B kan zowel zakelijke als privé-gebruikers vinden en connecten.

Roel Peeters is Microsoft specialist en trainer. Hij leert mensen efficiënt werken met Officepakketten, het nieuwe notuleren, presentatietechnieken en -tools, Office 365 en samenwerken in SharePoint. Kijk voor meer informatie op www.roelpeeters.nl.

Reageer op dit artikel