artikel

Hoe verwijder je online informatie over jezelf?

Digitaal werken

Een oude foto, profielen op social media, contactgegevens… Soms staat er informatie over jou op internet waarvan je helemaal niet wilt dat andere mensen dat kunnen zien. Hoe kun je deze informatie nu verwijderen? Een aantal tips.

Hoe verwijder je online informatie over jezelf?

Allereerst: de website www.mijnonlineidentiteit.nl geeft veel informatie en handleidingen om je bewust te maken van wat je zelf kunt verwijderen en op welke manier. Deze website biedt ook een handleiding voor preventieve privacy-instellingen op social media.

Welke informatie is verwijderbaar?

Informatie die je zelf hebt gepubliceerd op een eigen website, zoals een persoonlijke blog, of op een webpagina waar je direct toegang toe hebt, zoals je Facebook- of LinkedIn-pagina. Deze informatie en beelden kun je meestal zelf verwijderen. Kies bij voorkeur voor ‘uit’ bij resultaten in zoekmachines en beperk je andere berichten tot je ‘vrienden’ of ‘netwerkcontacten’. Zorg dat elk tabblad in de privacy-instellingen ingesteld is op slechts diegenen waarvan jij vindt dat ze de informatie mogen lezen. Verder kun je bijvoorbeeld tweets uit je timeline halen en zelf verwijderen.

Online informatie

Gegevens die identiteitsfraude kunnen veroorzaken of gebruikt kunnen worden voor financiële transacties kun je laten verwijderen. Meningen, reviews die je hebt geschreven of opmerkingen die je zelf geschreven hebt, worden daarentegen vaak niet verwijderd. En let op: als je informatie of beelden hebt gepubliceerd op de website of de social media van iemand anders, dan is deze informatie lastiger verwijderbaar en soms ook niet.

Als je ziet dat er ergens ongewenste informatie van jou is gepubliceerd, dan moet je contact opnemen met de bron. Vaak kun je een contactformulier invullen. Dien een professioneel en goed onderbouwd verhaal in waarom je het wilt laten verwijderen. Is er geen mogelijkheid om contact op te nemen? Check het dan via de website Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN).

Foto’s en filmpjes

Verwijder foto’s of filmpjes van Flickr, Facebook, YouTube of andere foto- en filmsites. Zoek vervolgens naar foto’s van jezelf in Google Images/Afbeeldingen door je naam tussen dubbele aanhalingstekens te zetten. Laat ongewenste foto’s verwijderen. Check ook in welke foto’s je getagd bent en verwijder de tags indien nodig. Ga daarvoor naar je foto’s (foto’s van X), selecteer bij de desbetreffende foto het potlood en klik op ‘tag verwijderen’ – ‘ik wil de tag van mezelf verwijderen’. Doe hetzelfde voor je filmpjes op YouTube.

Online accounts

Bezit je een Google Blogger-account, Tumblr of WordPress-blog? Delete jouw profiel, zodat al je blogs en reacties verdwijnen. Op inactief zetten of je naam in een alias veranderen werkt ook.

Deze tips komen uit het boek Personal Branding van drs. Jocelyn Rebbens. Aanrader! Klik hier voor meer informatie over het boek. Jocelyn geeft ook de training Personal branding.

Reageer op dit artikel