artikel

Handige gratis tools voor het maken van presentaties

Digitaal werken

Presentaties in PowerPoint van het welbekende Microsoft Officepakket kennen we allemaal, maar hoe vaak hebben we een mooie gezien? Dat kan veel leuker. Met een paar handige tools kom je een heel eind. En ze zijn nog gratis en online ook.

Handige gratis tools voor het maken van presentaties

Gratis tools voor het maken van presentaties

Niet iedereen is op de werkplek gezegend met een pc met volledig Officepakket, en al helemaal weinigen hebben de beschikking over een Mac met de complete en peperdure Adobe Creative Suite met daarin het bekende beeldbewerkingsprogramma Photoshop en de voor non-intimi minder bekende programma’s Illustrator (vectorafbeeldingen), InDesign (DTP) en Premiere (videobewerking).

Daarnaast zijn vrijwel alle kantoorcomputers tegenwoordig ook nog eens beveiligd tegen de installatie van vreemde software, al is die piekfijn in orde en honderd keer beter dan de standaard geïnstalleerde rommel, als die al aanwezig is. Geeft ook niets. Elke computer heeft een internetverbinding en wie internet heeft… heeft alles. Nou ja, niet alles, maar dat heb je ook niet nodig.

Prezi

Kijken we bijvoorbeeld naar PowerPoint – de bekendste vervanger van de aloude diaprojector – dan zien we dat we met Prezi ook een heel eind komen. Prezi is een gratis webapplicatie waarmee je op een eenvoudige manier goed uitziende presentaties kunt maken. Door sommigen wordt het een echte PowerPoint-killer genoemd. Tekst, plaatjes (bewerkt met Canva!), YouTube-filmpjes, pdf’s en Flash-animaties kunnen allemaal worden toegevoegd in de slideshow en vanzelfsprekend kan de gebruiker ook zelf tekenen en tekst, achtergronden, kleuren en pijltjes invoegen. De gratis versie slaat de presentaties op de eigen website op, voegt een logo toe en maakt ze openbaar, maar vanaf € 4,33 per maand is alles privé.

Google

Na het maken van een gratis account kun je voor een heel aardige presentatie ook bij Google terecht. Niet alleen heb je dan de beschikking over de o zo handige webmail Gmail, Google Agenda en Foto’s, die automatisch synchroniseren met de bijbehorende apps op Android-telefoons, maar ook toegang tot de apps Dia’s (presentaties) en Tekeningen (diagrammen en stroomdiagrammen) en nog veel meer moois, onder andere Formulieren (enquêtes). De bijbehorende privéopslagcapaciteit bedraagt 15 GB (= genoeg!) en gemaakte presentaties kun je delen met anderen door het delen van een link.

Plaatjes/foto’s/video’s

Wil je je presentatie pimpen met beeld zoek niet verder: pixabay.com is snel en overzichtelijk. Veel foto’s en video’s die op andere gratis fotosites staan (zie onder), zijn ook via Pixabay beschikbaar. Er is een Nederlandse versie, zodat je je zoektermen gewoon in het Nederlands kunt intikken. Op Pixabay is het niet nodig je te registeren, maar het kan wel. Als je je niet registreert, moet je elke keer dat je een foto downloadt een code intoetsen en je kunt dan de hoogste resolutie (kwaliteit) niet downloaden. Voor foto’s op het web heb je die grote bestanden echter niet nodig. Ze zijn zelfs onhandig omdat websites er traag van worden. Komt een foto in een zip-bestand in EPS-, AI én JPG-formaat? Pak dan de JPG.

Met de gratis foto’s van deze sites heb je geen unieke afbeeldingen, want iedereen kan erbij. Maar het aanbod is enorm, dus de kans is klein dat je een foto elders tegenkomt. Naast Pixabay zijn in principe geen andere sites nodig, maar wie nog verder wil zoeken naar gratis rechtenvrije afbeeldingen…

Foto’s bewerken

Zijn de foto’s op sites als Pixabay vrijwel altijd al van hoge kwaliteit, vaak zal er ook beeldmateriaal gebruikt moeten worden van eigen makelij. Niet iedereen zal een hoogwaardige digital single lens reflex bezitten, of de kunde om zo’n ding goed te bedienen, dus van eigen beeld mogen we weinig verwachten. Gelukkig kun je foto’s gratis en makkelijk zelf nabewerken en van tekst voorzien.

Fotoaanpassen.nl

Is het genoeg wat fotoaanpassen.nl te bieden heeft? Er is maar één manier om erachter te komen: proberen. De gereedschappen zijn erg eenvoudig en algemeen en duidelijk voor leken bedoeld, maar een leek kan er dan ook van alles mee om van een in principe mislukte foto (iPhone op bedrijfsfeest) toch nog iets acceptabels te maken.

Pixlr

Met Pixlr kun je foto’s lichter of donkerder maken, scherpte aanpassen en nog veel meer. Er zijn maar liefst vier versies, waarvan één voor op de desktop, één voor op de smartphone en twee online: Express voor het snelle en Editor voor het serieuze werk. Bij die laatste zal Photoshop-ervaring van pas komen.

Canva

Hiermee maak je complete designs op basis van templates: blogheaders, banners, social media updates, infographics en posters, al naar gelang het gewenste formaat. Voorbeelden van de mogelijkheden van Canva vind je bijvoorbeeld op de Facebookpagina van Management Support: www.facebook.com/pg/managemsupport/photos/. (De redactie is fan.)

Video bewerken

De gratis versie van WeVideo plaatst een watermerk in de video. Wil je dat niet dan betaal je tussen $ 19 en $ 69 per jaar onder de pannen qua toegestane werktijd, online opslagruimte en resolutie. Niet echt goedkoop, maar dat zal niemand die bekend is met videobewerkingssoftware, met zijn eindeloze mogelijkheden, verbazen. Videobewerking vraagt nogal wat van een computer qua hardware en software, en als de bestanden en het programma ‘ergens in de cloud’ staan, kost dat de kantoorcomputer dus geen moeite. De output van WeVideo is Full HD 1080p en daar is niets mis mee.

Grafieken

Grafieken maak je normaal gesproken in Excel, maar online kan ook, bijvoorbeeld op grafiektool.nl. Eenvoudig een soort grafiek kiezen – staaf, lijn, taart, XY, radar et cetera – en gegevens invoeren en presto! Exporteren gaat onder andere in PNG en JPG, geschikt dus voor invoegen in presentaties.

Auteur Michiel Heemskerk

Dit artikel is opgenomen in de Management Support Vakbase en tijdelijk ook vrij toegankelijk voor niet-leden van de Vakbase. Wil je alle Vakbase artikelen kunnen raadplegen. Dat kan voor € 99,50 per maand. Klik hier voor meer info en/of om je te registreren.

 

Reageer op dit artikel