blog

Cloud is koning

Digitaal werken

Voor mijn neus liggen twee mobiele telefoons. Mijn beeldscherm werpt wit licht op mijn toetsenbord, mijn laptop in het docking station loeit. Op alle mogelijke manieren ben ik bereikbaar: via de telefoon, per mail, sms, Whatsapp, Ping, Twitter, Facebook en LinkedIn. En fysiek natuurlijk, hier in de kantoortuin. Het ene moment kun je er een […]

Cloud is koning

Voor mijn neus liggen twee mobiele telefoons. Mijn beeldscherm werpt wit licht op mijn toetsenbord, mijn laptop in het docking station loeit. Op alle mogelijke manieren ben ik bereikbaar: via de telefoon, per mail, sms, Whatsapp, Ping, Twitter, Facebook en LinkedIn. En fysiek natuurlijk, hier in de kantoortuin. Het ene moment kun je er een speld horen vallen, maar veel vaker is het een dierentuin rond voedertijd: gebrul, gepraat, gestamp, gesnuif. Collega’s telefoneren, overleggen, en soms valt er een vloek – welgemeend en hartgrondig. Vanwege falende apparatuur, een ambi­tieuze deadline (lees: onhaalbaar) of een verse aardbeienmilkshake over het nieuwe projectplan.
Collega’s werken ook veel onderweg of thuis, en dat kán ook gezien het Voice Over IP-bellen via internet en Google Drive voor gezamenlijke mappen en bestanden. De cloud dus, een mistig begrip, dat ook gewoon ‘internet’ genoemd kan worden. Stukken makkelijker, en dan weet iedereen waar je het over hebt.

Ik ben fan van de radiospotjes van een grote softwareleverancier waarin de zelfverklaarde ict-goeroe nasaal snuift: “René du Pré, global business trendwatcher. Nou, de ict-revolutie verandert dus local toko’s in global players. Een andere ballgame. Eén advies: verander mee, want alles wordt anders. Alles wordt anders.” Já hoor.

Alles ís inmiddels anders. Wie kent niet de frustratie dat je apparatuur thuis beter, en vooral sneller werkt en meer kan dan op kantoor?
Thuiswerken: ideaal! Er zijn mensen die elke avond naast elkaar op de bank Wordfeud spelen, ieder met zijn eigen tablet op schoot, en die via de messenger in het spel vragen of de ander misschien zin in koffie heeft. En hoe vaak heb ik niet de interne Google messenger gebruikt voor een vraag aan een collega die vijf meter verderop zit? (Nog even en onze stembanden zijn wegge-evolueerd, net als ons staartbeentje.)

In dit nummer eens niet de kant van de beveiliging rondom digitaal werken, of de voordelen van flexibel werken. Die kunnen jullie inmiddels vast al drómen. Maar wél hoe je het management kunt overhalen te kiezen voor werken op afstand. Ook de balans tussen werk en privé komt aan bod, want daar is nog steeds niet genoeg over gezegd. Je mailbox checken vlak voordat je gaat slapen, schijnt bijvoorbeeld hetzelfde effect te hebben als een kopje espresso drinken, heb ik horen zeggen. Het kan ook een keer tijd zijn om ‘af te sluiten’ en de computer dicht te klappen.
Voor een spelletje Wordfeud bijvoorbeeld…?

Hartelijke groet,
Vera Bot, hoofdredacteur

Bekijk ook de inhoud van het mei-nummer (thema: digitaal werken)

Reageer op dit artikel