blog

Digitale snufjes

Digitaal werken

Het blijft lastig om digitaal up-to-date te blijven met alle snufjes die er zijn om je werk makkelijker te maken. Steeds wordt er een nieuw wiel uitgevonden. En dan de termen die men ervoor verzint: living room ergonomisch toetsenbord. Ik vraag me onmiddellijk af of het thuiswerken dan ineens makkelijker wordt.

Digitale snufjes

En de smart pen waarmee je notulen direct kunt omzetten naar Word! Mits je over een desk top beschikt. En blue tooth, want dat is o zo handig.

Een tijd geleden heb ik een app gedownload die de kilometers bijhoudt tijdens het hardlopen. Om de zoveel tijd krijg ik een melding dat ik nog 12 kilometer heb te gaan of de tip dat ik een berg op en af moet gaan voor het verhogen van mijn hartslag. Nu woon ik in een gebied waar geen bergen zijn dus dat maakt het lastig. De app moest ik personaliseren: waar woon ik, hoe vaak ren ik en hoe groot is de kans dat ik een berg tegenkom. Het resultaat mag er zijn: ik ren op een stukje platte aarde ergens in Nederland en alleen wanneer de zon schijnt.

Hoe vaak zie ik mensen tijdens een vergadering alleen maar zitten met een smartphone of een tablet. Gesprekken worden opgenomen en de secretaresse kan door middel van een app de opname meteen laten omzetten naar Word. In dit digitale tijdperk wordt het ons makkelijker gemaakt en je wordt er zó in meegezogen dat het allemaal de normaalste zaak wordt. Toch blijft er angst dat het systeem of een app crasht. Daarom blijf ik razendsnel typen tijdens het notuleren op mijn ergonomische living room toetsenbord (het ding denkt trouwens dat hij nog thuis aan het werk is en ik moet opnieuw alles installeren).

De vergadering is inmiddels al geopend en ik pak mijn smart pen uit mijn tas. “Goh, wat een handig ding is dat” zegt iemand naast mij. “Ja,” antwoord ik, “gewoon via blue tooth met een app. Zo handig! En dat terwijl ik vijf minuten geleden nog dacht: vroeger was alles beter.”

Auteur: Gaby Madiredjo is secretaresse  bij de VU en werkt op het secretariaat van de faculteit Rechtsgeleerdheid. Als vrijwilliger bij De Regenbooggroep zet ze zich in voor mensen die financiële problemen hebben.

Reageer op dit artikel