blog

Offline is de nieuwe luxe

Digitaal werken

We zitten in een drukke tijd en ik word regelmatig rechtstreeks op mijn werkmobiel gebeld in plaats van dat mensen de vaste lijn gebruiken. Ik nam de telefoon nog nét niet mee naar de wc. Eigenlijk wel triest…

Offline is de nieuwe luxe

Ook binnen ons bedrijf begint het nieuwe werken de laatste tijd echt door te dringen. Dat is op zich wel bijzonder, want bij de Overheid verlopen dit soort dingen nu eenmaal stukken trager dan in het bedrijfsleven.

Regelmatig lopen mijn collega’s en ik met twee mobieltjes in onze handen van overleg naar overleg of naar het restaurant om te lunchen. Een privétoestel en een werkexemplaar. Ook de andere collega’s van ons team zijn altijd bereikbaar. Dit heeft als gevolg dat er tijdens de lunch regelmatig een hand op rinkelende telefoontjes wordt gelegd, waarbij het altijd weer afwachten is wie er roept: ‘Van mij! Laat maar.’
Echt rustig lunchen is het echter niet.

Sinds kort kunnen we ook makkelijker thuiswerken. Natuurlijk kon dat voorheen ook wel, maar met de komst van onze Ultrabooks is het thuiswerken vereenvoudigd. Geen geëmmer meer met een apparaatje dat je op je thuiscomputer moet installeren en dan maar hopen dat je op het juiste moment kan inloggen.

Nee, tegenwoordig pak ik aan het eind van de werkdag mijn Ultrabook op, klap hem dicht en neem hem in mijn tas mee naar huis, zodat ik in alle rust de notulen kan uitwerken.

It’s a easy.

En toch… ik ben er niet helemaal uit. Dat altijd maar bereikbaar willen zijn, bedoel ik. Toen ik afgelopen september mijn voet brak en niet naar mijn werk kon, was het de uitvinding van de eeuw voor mij! Werkomgeving thuis op de bank, mijn voet omhoog, mobiel binnen handbereik en al het werk kon gewoon doorgaan. Nou ja, mijn collega was de klos als het om bezoekers ging, want dat ging niet van huis uit natuurlijk. Maar voor de rest? Het werkte prima!

Afgelopen week werd ik geveld door buikgriep. Slap en bibberig hing ik op de bank. Naast mij lag mijn werkmobiel. Stel je voor dat ze me nodig hadden! We zitten in een drukke tijd en ik word regelmatig rechtstreeks op mijn werkmobiel gebeld in plaats van dat mensen de vaste lijn gebruiken. Ik nam de telefoon nog nét niet mee naar de wc. Eigenlijk wel triest…

Mijn moeder was degene die me een eye-opener gaf toen ik half huilend klaagde dat ik me zo verschrikkelijk slecht voelde en maar niet opknapte. Haar woorden: ‘Vroeger was je gewoon een weekje thuis. Twee heel zieke dagen, twee opknapdagen en een laatste dag om jezelf nog een beetje te verwennen. Tegenwoordig willen jullie na een uur alweer op jullie werk zijn. Jullie denken echt dat jullie onmisbaar zijn. Zet je telefoon nu eens gewoon uit. Maak verse kippensoep. Slaap, hang, geef toe aan je ellende en wedden dat je met een week weer aan het werk kunt?’

En deze keer luisterde ik eens voor de verandering naar mijn moeder.

Offline is de nieuwe luxe.

Auteur Gwennie Benjamins | Kijk ook eens op haar eigen blog schrijvenaandekeukentafel.

Reageer op dit artikel