blog

Digitaal bedankje

Digitaal werken

Digitale tools zijn handig, ze maken de wereld een stukje kleiner. Via de digitale snelweg snel van naar A naar B kunnen, snel handelen geeft me een kick.

Digitaal bedankje

De adrenaline giert door mijn systeem, zeker wanneer ik met een deadline of gewoonweg met iets belangrijks bezig ben: complex agendabeheer, het oplossen van kleine en grote problemen. Ik zie er kalm uit, mijn ogen zijn gefocust en mijn vingers zijn aan het toetsenbord geplakt en mijn brein wacht op de eerst volgende actie. Want complexe agenda’s kunnen niet ‘wachten op’, net zo min als hoog bezoek dat kan. Het is vaak een race tegen de klok, maar dankzij de digitale korte lijnen komt de boodschap sneller aan dan de ping van de magnetron…

Als een geautomatiseerd systeem zit ik achter mijn bureau. Ik draai als een geoliede machine, ik weet waar ik over praat. Ik ben tenslotte het eerste aanspreekpunt, ik ben als een van de eersten op de hoogte van diverse digitale veranderingen. De vraag over een locatie beantwoord ik per e-maiI, compleet met screenshot in pdf en met de locatie keurig in een rode cirkel. Direct word ik digitaal bedankt.

Laatst kwam er een dame naast mijn bureau staan met de mededeling dat ze de organisatie verlaat. En dat ze ontzettend blij was met mijn ondersteuning, zelfs voor de korte periode dat ze in een belangrijke commissie zat. Ik schrok er eigenlijk van: ineens een gezicht achter de digitale communicatie. Een vriendelijk gezicht met een glimlach! Als dank gaf ze mij een doosje chocolaatjes. Ze gaf mij een hand, en ik zei: “Loop nog even langs je andere collega’s.”

Ik lees de laatste tijd regelmatig dat het beroep van secretaresse langzaam aan het verdwijnen is vanwege alle digitale veranderingen. Geen wonder, denk ik nu… Het is aan mij hoe ik communiceer, ik kies er steeds voor om in alles digitaal te communiceren, ik kies ervoor en niet het systeem. Het systeem krijgt vaak de schuld, maar is het niet de mens die het systeem heeft bedacht? Om de communicatie laagdrempelig, makkelijk en snel te maken en niet om je persoonlijkheid in welke functie dan ook langzaam in te ruilen tegen een geoliede machine?

Ik ben mij ervan bewust en het mooie van bewustzijn is dat je het kunt delen met elkaar. Ik stuur een mail naar mijn afdeling dat er om elf uur koffie en wat lekkers op tafel staat. Ik krijg diverse bedankjes en waardering.

Vaker doen Gaby, denk ik blij. Een beetje digitaal en vooral: méér van mezelf.

Reageer op dit artikel