checklist

PDF en ZIP

Digitaal werken

Wat zijn PDF en ZIP? Hoe kan ik er mee werken?

PDF
Veel documenten op het internet worden gepubliceerd in PDF-formaat. Bijvoorbeeld op www.Overheid.nl en www.ManagementSupport.nl. Voor de opsteller van het document heeft het bestandsformaat PDF het voordeel dat het document er op het scherm bij de lezer precies hetzelfde uitziet. Bij documenten in het bestandsformaat HTML is dit niet het geval. Om de documenten te kunnen lezen heb je de Acrobat Reader nodig, een programma dat documenten in PDF-formaat kan openen en weergeven. Acrobat Reader, kun je gratis ophalen van het Internet: http://www.adobe.com/.


ZIP
Grote, zware bestanden zijn belastend. De harde schijf of het netwerk kan het meestal wel aan, maar als je  een bestand per e-mail verzendt of ophaalt van het Internet kan het problemen geven. Deze bestanden kun je gecomprimeerd verzenden (kleiner gemaakt), met een Zipprogramma, bijvoorbeeld.
Een Zipbestand heeft als extensie (de drie letters achter de punt in de naam van het document) ‘zip’. Dan gebruik je de WinZip wizard om het bestand te openen.
Zelf een WinZip bestand maken doe je als volgt:

  • Ga naar de Verkenner en selecteer het document(en).
  • Kies in het menu Bestand > Add to Zip.
  • Geef het WinZipbestand een nieuwe naam (via new).
  • Klik op Add. Het bestand is gecomprimeerd in een WinZipbestand.

De evaluatieversie van het programma WinZip kun je ophalen van het Internet: http://www.winzip.com/.


 

Reageer op dit artikel