checklist

Kolommen maken in Word

Digitaal werken

Deel je document handig in! Daar heb je echt geen opmaaksoftware voor nodig, het kan prima in Word.

1.       Kolommen maken

  • Bekijk eens wat deze optie doet door een document te openen waar al tekst in staat. Selecteer deze tekst en klik bovenin op Pagina-indeling. (Dit is de knop waarachter allerlei opties zitten die met opmaak te maken hebben.)
  • Klik dan op Kolommen bij het kopje Pagina-instelling. Je kunt nu kiezen tussen één, twee, drie of vier kolommen, en Links (kleine kolom links, grote rechts) of Rechts (grote kolom links, kleine rechts). Wil je meer controle hebben over de kolommen, klik dan op Meer kolommen. Je kunt dan bij Aantal kolommen de hoeveelheid handmatig instellen.
  • Voor de standaardbreedte van een document en standaardgrootte van het lettertype is twee kolommen het mooist. Hier kiezen we voor drie kolommen.
  • Bij Breedte en afstand kun je aangeven wat de breedte van de kolommen moet zijn, én de afstand daartussen. Kies Geselecteerde tekst bij Toepassen en klik op OK.
2.       Kolommen afbreken

  • Je hebt kolommen toegevoegd en gezien dat je controle hebt over de horizontale indeling van de pagina, maar je kunt ook de verticale indeling aanpassen. Sommige kolommen wil je wellicht eerder afbreken dan andere. Dat kan met de kolomeinden. Deze zijn te vergelijken met de pagina-einden, maar dan voor kolommen.
  • Klik in de tekst van een kolom op de plek waar je wilt afbreken. Klik dan op Eindemarkeringen (bij Pagina-indeling) en dan op Kolom. De kolom zal nu worden afgebroken op de plek waar de cursor stond.
  • Voor de tweede kolom kun je de afbreking op een heel andere plaats invoegen, bijvoorbeeld een stuk hoger of lager.
3.       Kolommen en tekst

  • Je kunt ook een deel van de tekst in kolommen weergeven en de rest als gewone tekst. Als je de tekst al hebt getikt, selecteer de tekst dan die je in kolommen wilt weergeven en klik op Kolommen (zie stap 1).
  • Moet je nog beginnen met typen, maak dan eerst de kolommen aan. Tip: gebruik de optie Alles weergeven (zodat eindemarkeringen worden weergegeven). Dit doe je met toetscombinatie Ctrl + * (Word 2007) of Ctrl + Shift + 8 (Word 2003).
  • Vervolgens bepaal je waar je op de pagina de gewone tekst wilt laten beginnen. Na eindemarkering van de laatste kolom, klik je op Eindemarkeringen. Kies dan voor Doorlopend. Hiermee maak je een einde aan de kolomindeling achter het Sectie-einde (doorlopend) zodat je onder de kolommen gewoon als één tekstgedeelte door kunt typen.

Etiketten maken in Word vanuit Outlook 2007
Etiketten printen in Word
Officetip: Word 2007-documenten delen en redigeren (filmpjes)
Boek: Secretaresse als informatiemanager
Training: Efficiënt aan de slag met Word

Reageer op dit artikel