nieuws

Mail voor je manager

Digitaal werken

Veel topmanagers maken geen of onvoldoende gebruik van internet en e-mail, zij schakelen hun secretaresse in om de helpende hand te bieden.

Veel topmanagers maken onvoldoende gebruik van internet en e-mail. Dit blijkt uit een proefschrift van Guus Pijpers aan de Technische Universiteit Eindhoven, die hiervoor topmanagers van Europese bedrijven ondervroeg.

ONBEKEND MEDIUM

Veel topmanagers weten slecht hoe ze om moeten gaan met moderne communicatiemiddelen als internet en e-mail. Volgens de onderzoeker lijden veel managers aan ‘computerangst’: internet en e-mail zijn nieuwe hulpmiddelen waar zij zich niet betrokken bij voelen, en maken er daardoor weinig of zelfs helemaal geen gebruik van. Sommige managers zetten het e-mailprogramma zelfs uit omdat ze te veel berichten ontvangen. De managers grijpen liever naar de telefoon of maken een lunchafspraak om zaken te bespreken.

SECRETARESSE BIEDT HULP

Vaak brengt de secretaresse uitkomst. Sommige managers laten hun secretaresse alle e-mails uitprinten, lezen de berichten daarna, beantwoorden ze met de hand, en laten hun antwoorden vervolgens door de secretaresse uittypen en terugmailen.
Maar de managers kunnen niet meer om de nieuwe communicatiemiddelen heen. In VS hebben ze een oplossing gevonden: managers krijgen daar een mentor, iemand die veel met de manager samenwerkt zoals de secretaresse, die hem kennis kan laten maken met e-mail en internet en kan ondersteunen in het gebruik.

Reageer op dit artikel