nieuws

Meerdere handtekeningen in Outlook

Digitaal werken

Het is mogelijk om in Outlook meerdere handtekeningen te gebruiken. Zo kun je een handtekening voor privé en voor zakelijke mail gebruiken.

Je kunt ook kiezen om bijvoorbeeld alleen adresgegevens in een handtekening op te nemen. Om handtekeningen aan te maken kies je Extra > Opties > E-mailindeling > Handtekeningen (in Outlook 2000 Handtekeningkiezer). In het dialoogvenster klik je op Nieuw, waarna je de handtekening een naam geeft.

 

Vervolgens kun je aangeven hoe je met de handtekening wilt beginnen. Klik op Volgende om de handtekening te kunnen maken. Als je klaar bent met de handtekening klik je op Voltooien (in Outlook 2000 OK). Daarna kun je eventueel nog meer handtekeningen maken. Om een handtekening te plaatsen kies je in een bericht Invoegen > Handtekening > <naam handtekening>.

Reageer op dit artikel