nieuws

Onderhuidse chip: nieuwe personeelspas voor kantoor?

Digitaal werken

Het nieuwe hightech kantorengebouw Epicenter in Zweden maakte onlangs bekend een microchip ter grootte van een rijstkorrel te implanteren bij mensen die in het pand werken. Zo hebben zij altijd hun personeelspas ‘bij de hand’. De chip (af te lezen op 10 cm), die wordt aangebracht tussen duim en wijsvinger, bevat een zender die informatie, zoals […]

Het nieuwe hightech kantorengebouw Epicenter in Zweden maakte onlangs bekend een microchip ter grootte van een rijstkorrel te implanteren bij mensen die in het pand werken. Zo hebben zij altijd hun personeelspas ‘bij de hand’. De chip (af te lezen op 10 cm), die wordt aangebracht tussen duim en wijsvinger, bevat een zender die informatie, zoals persoonsgegevens, verstuurt zodra die een signaal ontvangt. Hij kan goed fungeren als personeelspas, bijvoorbeeld voor toegang tot deuren en/of voor het bedienen van het kopieerapparaat. Het ‘grapje’ kost 150 euro.

Onderhuidse chip

Volgens Nico van Eijk, directeur bij het Instituut Informatierecht en hoogleraar Media- en Telecommunicatierecht, is de dag dat Nederlandse werknemers voorzien worden van een onderhuidse chip nog ver weg. Dit heeft alles te maken met privacy en integriteit. Een werknemer is dan constant te traceren; een regelrechte aantasting van de privacy. Het plaatsen van een chip is daarnaast volgens Van Eijk integriteitsschennis. Werkgevers kunnen hun medewerkers immers ook niet verplichten tot het laten zetten van een tattoo of het laten plaatsen van een piercing.

Bedrijven moeten de voordelen van het plaatsen van een chip eerst maar eens goed aantonen, aldus Van Eijk. Voorlopig is er van het chippen van medewerkers dan ook geen sprake.

Reageer op dit artikel