nieuws

Werken met Sway: tips & trucs

Digitaal werken

Het zou het antwoord kunnen zijn op het presentatieprogramma Prezi, een nieuw alternatief van Microsoft: Sway. Verrassend eenvoudig in gebruik, blits én gratis. Wat kun je ermee?

Werken met Sway: tips & trucs

Sway is een app in de Microsoft Cloud. Dat betekent dat je er een Microsoft Account voor nodig hebt. Log in bij www.onedrive.live.com met een hotmail-, live- of outlook- account. Klik linksboven op het icoon met de tegels en je ziet alle webapps die de Microsoft Cloud je gratis biedt. Naast webmail en OneDrive zie je ook Sway in de lijst. Klik erop en je komt in de Sway-portal. Net zoals Prezi maak je en bewaar je alle presentaties in een webportal. Een Sway-presentatie kun je niet downloaden. Let even op de URL die in je browser staat: https://sway.com/my. Dat betekent dus dat je ook rechtstreeks naar je Sway-portal kunt surfen. Inloggen met je Microsoft-account is noodzakelijk.

Presentatie

Een Sway is prachtig als online cv, een nieuwsbrief, een uitnodiging of corporate informatie die je digitaal wilt zien. Voor een strakke, professionele presentatie is het echter niet geschikt. Ik merk dat er veel werk gestoken wordt in het maken van nieuwsbrieven in Word, InfoPath of pdf. Maar met Sway heb je dat zo voor elkaar. Sway is beter in staat om met tekst om te gaan dan Prezi.

Werken met Sway

Sway is verbazend eenvoudig in gebruik. Het programma leidt je stap voor stap door de mogelijkheden. De ‘verhaallijn’ is opgebouwd uit ‘kaarten’. Er zijn kaarten voor tekst (titels of gewone tekst), kaarten voor media (afbeeldingen, video, grafieken, hyperlinks en zelfs tweets) en kaarten voor het groeperen van afbeeldingen. Vervolgens kies je een ontwerp. Er is een veelvoud aan mooie templates die je mag bewerken. Zo kun je er je eigen huisstijl in verwerken. Ben je zelf niet zo creatief dan laat je Sway zelf kiezen met de knop ‘remix’. De laatste stap is de navigatie kiezen: verticaal, horizontaal schuivend of horizontaal pagina voor pagina. De laatste beantwoordt het meest aan het ‘swipe-gevoel’ op een mobile device. Navigeren in een Sway is nog het leukst op een touchscreen (een tablet of een digibord).

Samen ‘Swayen’

Het is mogelijk om met meerdere auteurs aan dezelfde Sway te werken. Via de knop ‘auteurs’ kopieer je de hyperlink en deze stuur je naar de medeauteur. Die heeft wel een Microsoft-account nodig.  In het lijstje zie je wanneer iemand is ingelogd op het moment dat jij dat ook bent. Naam en e-mailadres worden vermeld. Wijzigingen worden real-time ingevoerd.

Meer handige tips

Benieuwd naar meer handige tips voor het werken met Sway? De complete versie van dit artikel kun je vinden in de Vakbase onder de titel Sway: wat kun je ermee. Daar legt Roel Peeters onder andere uit hoe je afbeeldingen vindt en groepeert en hoe je Word- en PowerPoint-bestanden omzet naar een Sway. Nog geen lid van de Vakbase? Meld je dan aan voor €99,50 per jaar. Hiermee heb je toegang tot alle circa 6000 documenten, tot de documenten die wekelijks worden toegevoegd én tot het digitale magazine!

Reageer op dit artikel