nieuws

Zo houd je controle over je mailbox

Digitaal werken

Naarmate mensen groeien in hun functie, neemt het aantal acties dat ze uitzetten bij anderen vaak toe – heel vaak per e-mail. Hoe zorg je ervoor dat je al die uitgezette acties in de gaten houdt en zelf de controle hebt over de voortgang? Een paar manieren om dat zo makkelijk mogelijk te maken. 

Zo houd je controle over je mailbox

1. Benoem de houdbaarheidsdatum

Zodra je iets uitzet, denk je na: wanneer wil ik iets terughoren? Noteer die datum. Dat kan op een aantal manieren:

  • Opschrijven op je actielijst met een korte notitie (“14-6 gemaild, 24-6 checken”).
  • Een notitie maken in je – digitale of papieren – agenda op de datum dat je het wil checken (“Jan Jansen al reactie op voorstel?”). Voordeel hierbij is dat je een eventueel document of mailtje erbij kunt voegen, met behulp van de functie Invoegen – Bijlage of Invoegen – Outlook Item. Zo heb je alles bij de hand als je gaat nabellen.

2. Zet je mailbox aan het werk

Het gebruiken van wizardregels (of gewoon ‘regels’ genoemd) is een redelijk bekende manier om je mailbox op te voeden. De meeste mensen gebruiken dat alleen om inkomende mail te laten voorsorteren; bijvoorbeeld alle nieuwsbrieven in een apart mapje, of alle cc’s in een apart mapje.

Denk eens na of je het ook op uitgaande mail kunt inzetten, met behulp van een code die je zelf toevoegt onderaan e-mails waarvan je de voortgang wilt monitoren. Die code moet makkelijk te onthouden zijn, maar niet zo gangbaar dat het normaliter in tekst voorkomt, anders kan Outlook niet selectief genoeg zijn.

Een eenvoudige vorm is te kiezen voor vierkante haken, de w van wachten en je eigen initialen. Ik kan dus kiezen voor [wkv]. Ik kan Outlook leren dat van alle uitgaande mail die in de hoofdtekst ‘[wkv]’ heeft staan, een kopietje in een mapje ‘afwachten’ komt te staan.

Dat mapje loop je dan eens of twee keer in de week na, om te zien of er nog zaken open staan. Het scheelt gesleep!

Wil je meer weten over het instellen van wizardregels? Google op die term, of neem contact op met Karen Visser van New Broom.

Masterclass Outlook

Wil je nog meer tips over het optimaal werken met Outlook? Kom dan naar de Masterclass Outlook.
Daarin wordt aandacht besteed aan – wellicht nog onbekende – slimme functies waardoor je sneller e-mail kunt afhandelen, vergaderingen en afspraken plannen, contactpersonen en takenlijsten bijhouden en gestructureerd kunt zoeken en vinden. Daarnaast krijg je nog veel meer tips om je productiviteit te verhogen en slimmer samen te werken met je collega’s.

Reageer op dit artikel