nieuws

Tips voor een krachtig wachtwoord

Digitaal werken

Onze wachtwoorden zijn veel te voorspelbaar geworden. We mixen vaak hoofdletters, kleine letters en cijfers om een ‘veilig’ wachtwoord te creëren, maar uit onderzoek blijkt dat een lang woord of een woord met symbolen veel lastiger te raden is.

Tips voor een krachtig wachtwoord

Hackers raden heel gemakkelijk onze wachtwoorden. Voorheen probeerde een aanvaller allerlei combinaties van letters en cijfers uit, maar nu weten ze – mede dankzij gelekte wachtwoorden – welke wachtwoorden het vaakst worden gebruikt en welke patronen het over het algemeen volgt. “En omdat de meesten van ons netjes wachtwoorden maken met een hoofdletter aan het begin, vervolgens kleine letters gebruiken en het afsluiten met een cijfer, zijn onze wachtwoorden kwetsbaarder dan ooit”, aldus de onderzoekers.

Tips voor een krachtig wachtwoord

Maar welk wachtwoord moet je dan wel gebruiken? Een zo lang mogelijk wachtwoord of een woord met veel symbolen. Nog een paar tips voor een sterk wachtwoord:

  • Gebruik leestekens, symbolen en cijfers door elkaar. Een uitroepteken aan het einde maakt het sterker. Vervang letters door gelijkende cijfers zoals bijvoorbeeld 33n (een) of w88 (wachten). Spelfouten mogen! Ze zijn zelfs aan te bevelen om het raden van wachtwoorden te bemoeilijken.
  • Gebruik verschillende wachtwoorden voor verschillende toepassingen en programma’s. Hoe makkelijk en verleidelijk het ook is om steeds hetzelfde wachtwoord te gebruiken, bij verlies liggen al je toegangsgegevens op straat.
  • Schrijf wachtwoorden nooit op. Als je je wachtwoord toch wilt opschrijven, gebruik dan een Excel- of Worddocument en beveilig dit met een wachtwoord. Niet 100% veilig, maar wel een extra obstakel. Gebruik eventueel speciale software zoals KeePass.

Slechte wachtwoorden

Welke wachtwoorden moet je absoluut vermijden? Wachtwoorden met opeenvolgende cijfers of lettercombinaties. Het zal je verbazen hoewel mensen 123456 als wachtwoord gebruiken. Nog meer voorbeelden van slechte wachtwoorden:

  • qwerty
  • abc123
  • iloveyou
  • admin
  • wachtwoord
  • password1
  • 000000
Reageer op dit artikel