nieuws

Effectief lezen vanaf het beeldscherm (2): vijf tips

Digitaal werken

Effectief lezen vanaf het beeldscherm (2): vijf tips

Hoe lees je snel en effectief vanaf het beeldscherm, zodat je alle belangrijke informatie onthoudt? Frans Duijts weet het. Hij geeft er de training Effectief lezen vanaf beeldscherm over en geeft hier alvast vijf van zijn tips weg.

In deel 1 van Effectief lezen van het beeldscherm heb je kunnen lezen hoe onze hersenen precies werken en ook waarom dit vanaf een beeldscherm zo veel lastiger is. In dit artikel legt Frans uit hóé je snel en effectief kunt lezen van het beeldscherm zonder hoofdpijn te krijgen.

1. Train (toch) ook je snelheid

‘Ik leer mensen niet zozeer sneller lezen, maar zorg er vooral voor dat ze teksten snel grondig leren analyseren en belangrijke informatie beter onthouden. Bij snellezen alleen daalt namelijk je begrip van de tekst en blijft de informatie niet hangen, zeker niet als je dossiers en vakliteratuur leest. Laat staan als je dat van het scherm doet. Daarom spreek ik over effectief beeldschermlezen. Maar: volg die cursus snellezen vooral ook. Dat is een techniek waar je wat aan hebt. En houd dat niveau op peil, anders ben je het zo weer verleerd. Ik vergelijk het altijd met groenten leren snijden als een kok. Je leert een techniek. Maar als je die wilt vasthouden, moet je aan de slag. Dan wordt het pas een vaardigheid.’

2. Begeleid je ogen (op de juiste manier)

‘Door een liniaal te gebruiken maak je het makkelijker voor de hersenen om de tekst te volgen. Op het beeldscherm werkt dat natuurlijk niet. Vaak gebruiken mensen dan de onderkant van het scherm als liniaal. Dat gaat niet goed, omdat je – terwijl je naar beneden blijft scrollen – met die regel blijft meekijken. Ook als je een vorige zin niet hebt begrepen en nog aan het analyseren bent. Daarom: gebruik de bovenkant van het scherm als liniaal. Als je dan blijft hangen tijdens het lezen doordat je gaat analyseren, realiseer je je tijdens het scrollen: hé, de tekst verdwijnt, maar ik heb ‘m nog niet begrepen.’

3. Eenvoudig belangrijke informatie terugvinden

Leer effectief te lezen van je beeldscherm

Leer effectief te lezen van je beeldscherm

‘Op papier onthouden we waar bepaalde informatie staat door bijvoorbeeld een post-it op die pagina te plakken. Dat gaat niet op scherm. Wat je dan doet is een opmerking toevoegen met een karakter dat je in de tekst niet gebruikt, zoals @ of #, en daarachter je eigen steekwoorden. Bijvoorbeeld: #effectieflezen. Iemands naam terugvinden gaat eenvoudig door zijn of haar initialen te gebruiken: @FD. Als je je aantekeningen dan terugzoekt met de zoekfunctie, ga je niet naar elke plek waar die naam staat. In de training leer hoe je dat in verschillende soorten documenten doet, pdf, Word, mail et cetera.’

4. Houd je mails overzichtelijk

‘Als je een e-mail stuurt, benoem in de onderwerpsregel alle onderwerpen uit dat mailtje. En som na de aanhef op wat je wilt vragen. Schrijf zelfs het liefst: “Ik heb de volgende drie punten/vragen”, en nummer die vervolgens ook. Dan kunnen de hersenen de mail meteen in de juiste context plaatsen en dan weet de lezer aan het eind: nu ben ik klaar en ik heb geen informatie over het hoofd gezien.’

5. Pas de instellingen van je scherm aan

Tot slot een eenvoudig, maar zeer zinvol advies: ga naar instellingen en zet het licht van je computer minder fel. ‘Je ogen worden tijdens het lezen minder moe en je onthoudt beter wat je leest.’

Ga effectiever lezen vanaf je beeldscherm: 

Lees ook deel 1 van dit artikel Effectief lezen vanaf het beeldscherm: hoe werkt dat in je hersenen?

Kom naar de workshop Effectief lezen vanaf je beeldscherm

Reageer op dit artikel