nieuws

Slide designer Maarten van der Schaal: ‘We hebben op school nooit leren presenteren’

Digitaal werken

Slide designer Maarten van der Schaal: ‘We hebben op school nooit leren presenteren’

We ergeren ons aan andermans presentaties, maar kunnen het zelf eigenlijk niet beter. Hoe kan dat? Slide designer Maarten van der Schaal schreef er een boek over. “Ik heb in vier jaar hbo één lesje gehad over Powerpoint.”

Maarten van der Schaal (35) vond visuele presentaties als tiener al interessant. In een schoolperiode waarin Powerpoint nog geen gemeengoed was, leerde hij daar zelf mee experimenteren. “Toen ik op de middelbare school zat werd Powerpoint nog niet standaard gebruikt voor presentaties, maar ik was er in mijn vrije tijd al wel mee aan het spelen”, vertelt hij.

Toch ontdekte ook Maarten, toen hij in 2007 als stagiair bij Apple belandde, dat er nog genoeg te leren was. “Toen ik mijn eerste presentatie bij Apple gaf, zei mijn baas: dat kan allemaal veel visueler. Je hebt het over winst en rooskleurige prognoses, maar je kunt dat ook kracht bijzetten door de toeschouwer echt te laten geloven in die rooskleurige toekomst.”

“Dat vond ik bijzonder interessant”, zegt Maarten over dat leermoment. “Ik ben toen beelden uit de natuur, zoals bomen die reiken naar de hemel, bij de cijfers gaan gebruiken om die link met groei en gezondheid te leggen. Daarna wilde ik me hier verder in verdiepen en kwam ik uit bij dé twee Amerikaanse goeroes op dit gebied, Nancy Duarte en Garr Reynolds. Van hen kun je veel leren als je je wilt verdiepen in visueel presenteren.”

Nooit geleerd op school

In het persbericht naar aanleiding van Maartens boek Slide Design – Het complete handboek voor overtuigende digitale presentaties staat: ‘We ergeren ons vaak aan de slides van anderen, maar we zijn zelf niet in staat om het veel beter te doen.’ Waardoor komt dat? “Ik denk dat het ligt aan het feit dat we het nooit geleerd hebben op school”, aldus Maarten. “Ik heb nota bene communicatie gestudeerd, maar in die vier jaar hbo heb ik één keer een lesje gehad over Powerpoint. Terwijl je tijdens je opleiding regelmatig presentaties moet maken, en daarna bij een werkgever komt die dat ook van je verwacht.

“Aan de andere kant is Powerpoint zo’n beetje ontworpen voor het gebruik van verschrikkelijke bulletpoints. Zo’n lijst maken gaat bijna vanzelf als je een presentatie maakt met dat programma. Terwijl er veel meer mee mogelijk is.”

Tegenwoordig is Maarten professioneel slide designer. Hij ontwerpt presentaties voor uiteenlopende opdrachtgevers en schreef onlangs een boek met adviezen. Wat zijn daarvan nou de belangrijkste, de tips die we nog nergens anders hebben gelezen? “Mijn boek is geen Powerpoint-knoppencursus. Het is bedoeld om mensen bewust te maken van de mogelijkheden en toegevoegde waarde van visuele presentaties. Ik richt me dus niet alleen op de grafisch vormgever, maar juist ook op de werknemer die elke week een presentatie moet geven.”

Er staan ook de nodige concrete tips in het boek. Vijf ervan krijg je nu al van Maarten:

1. Begin analoog, eindig digitaal
Laat jouw verhaal niet door de mogelijkheden van PowerPoint bepalen. Werk jouw boodschappen uit op sticky notes, plak deze op de muur en herschik ze net zo lang tot jouw verhaal goed aanvoelt. Pas dan ga je kijken óf er slides nodig zijn om dit verhaal te ondersteunen en welke onderdelen extra visuele aandacht nodig hebben.

2. Laat zien wat je niet vertelt
Het publiek moet vooral luisteren naar jouw verhaal. En omdat niemand kan lezen en luisteren tegelijk toon je op een slide alleen kernwoorden en beelden die jouw gesproken tekst verduidelijken en die emoties versterken. Pas dan hebben jouw slides echt meerwaarde.

3. Help het oog vergelijken
Bedenk per slide welk onderdeel het belangrijkste is en wat dus de meeste visuele aandacht moet krijgen. Dit kan een belangrijk woord, een beeld of een cijfer zijn. Geef dit element meer gewicht door contrast toe te passen. Bijvoorbeeld met een opvallende kleur, grotere afmetingen of maak de ‘omgeving’ juist minder zichtbaar, bijvoorbeeld met transparantie. Pas dan help je het oog vergelijken.

4. Breng eenheid aan voor rust
Eenheid straalt professionaliteit en rust uit. Voer ontwerpbeslissingen daarom door op al jouw slides. Gebruik steeds dezelfde kleurencombinaties, hetzelfde lettertype, dezelfde vormen en dezelfde indeling op een slide. Denk ook na over eenheid in de gekozen afbeeldingen, bijvoorbeeld alleen zwart-wit foto’s of alleen iconen.

5. Kies beelden die verrassen
Het lijkt zo verleidelijk om direct te googelen op het onderwerp waar je een plaatje bij zoekt. Maar je krijgt dan exact dezelfde afbeeldingen te zien die jouw collega’s en concurrenten ook te zien krijgen als ze op datzelfde onderwerp zoeken. Bedenk daarom eerst welke boodschap of welk gevoel je wilt visualiseren en associeer wat dit goed zou uitbeelden. Je komt dan misschien wel op hele andere ideeën die Google jou zou voorschotelen. Ideeën die jouw publiek zullen verrassen en dus beter bij zullen blijven.

Lees ook:

Doe je voordeel met drie infographics vol met tips over de voorbereiding en uitvoering van je presentatie.

Productiever en veiliger (samen)werken met Microsoft Office 365: de gratis whitepaper Microsoft Office en de assistent is specifiek voor de managementondersteuner geschreven.

Verder werken aan jouw vaardigheden? Bekijk het aanbod aan trainingen op het opleidingenplatform van Management Support.

Reageer op dit artikel