vraag & antwoord

Hoe kan ik in Excel een som met afgeronde bedragen exact optellen?

Digitaal werken

Waarschijnlijk klopt de optelling wel, maar doordat afgeronde getallen worden getoond, klopt de optelling niet meer wanneer je het met de hand narekent.Je hebt waarschijnlijk een bepaalde berekening in je werkblad staan en op de cellen met die getallen een opmaak toegepast, bijvoorbeeld door in de werkbalk ‘Opmaak’ op ‘Duizendtalnotatie’ te klikken. Door deze handeling […]

Waarschijnlijk klopt de optelling wel, maar doordat afgeronde getallen worden getoond, klopt de optelling niet meer wanneer je het met de hand narekent.
Je hebt waarschijnlijk een bepaalde berekening in je werkblad staan en op de cellen met die getallen een opmaak toegepast, bijvoorbeeld door in de werkbalk ‘Opmaak’ op ‘Duizendtalnotatie’ te klikken. Door deze handeling maak je een optische afronding van de waarden in de cellen. Het is alleen opmaak, geen rekenkundige afronding. Maak je van deze optisch afgeronde waarden een optelling, dan bestaat de kans dat de uitkomst verkeerd lijkt, omdat Excel voor het totaal de rekenkundige waarde gebruikt.

Voor een correcte optelling moet je voor elke berekening de functie AFRONDEN(), in Engels: ROUND(), gebruiken. Daarmee wordt de uitkomst rekenkundig afgerond. De functie AFRONDEN() bestaat uit twee argumenten.

  1. Het eerste argument is de volledige berekening, of een verwijzing naar de berekening.
  2. Het tweede argument is het aantal cijfers achter de komma waarop de waarde moet worden afgerond.
De twee argumenten scheid je met het teken ; [puntkomma]. Nu klopt ook de optelling, want de optische waarde is nu gelijk aan de rekenkundige waarde.

Met dank aan Frits Egmond, www.femda.com.

Reageer op dit artikel