vraag & antwoord

Hoe sorteer je namen met voorvoegsels in een registratiesysteem?

Digitaal werken

Tussenvoegsel zijn bij persoonsnamen woorden als: ‘van der’, ‘de’, ‘op ‘t’, ‘van’, ‘ter’ en ‘ten’ die voor de achternaam komen. In databases zijn daar vaak aparte invoervelden voor. De meest toegankelijke en logische manier is uitgaan van de achternaam zonder het tussenvoegsel: H. op ’t Hoogt wordt dan Hoogt. Maar ‘McGreggor’ omdat je die naam […]

Tussenvoegsel zijn bij persoonsnamen woorden als: ‘van der’, ‘de’, ‘op ‘t’, ‘van’, ‘ter’ en ‘ten’ die voor de achternaam komen. In databases zijn daar vaak aparte invoervelden voor. De meest toegankelijke en logische manier is uitgaan van de achternaam zonder het tussenvoegsel: H. op ’t Hoogt wordt dan Hoogt. Maar ‘McGreggor’ omdat je die naam met voorvoegsel/tussenvoegsel aan elkaar schrijft. Dat is het meest duidelijke uitgangspunt.
Bij de naam Du Prie kun je dezelfde norm hanteren: je gaat uit van de achternaam zonder de voorvoegsels. Omdat niet iedereen op de hoogte is van buitenlandse voor- en tussenvoegsels is het echter aan te raden deze namen op de eerste letter van het voorvoegsel te ordenen.
In een digitaal adressenbestand kun je zoekopdrachten ook op het tussenvoegsel laten uitvoeren, je krijgt zo bijvoorbeeld een rijtje: ‘Van der ….’ opgesomd. In België is het voorvoegsel een vast onderdeel van de naam, waarop ook gesorteerd wordt: Van den Broecke wordt gesorteerd bij de V, De Keyzer bij de D.

Reageer op dit artikel