vraag & antwoord

Mag een medewerker zomaar zijn eigen personeelsdossier inzien en wijzigen?

Digitaal werken

Een werknemer heeft recht op inzage in zijn personeelsdossier. Hij mag zijn eigen stukken inzien. De werknemer kan ook de werkgever verzoeken om feitelijk onjuiste gegevens te verbeteren, stukken te verwijderen, of aan te vullen. De werkgever is verplicht om zo’n verzoek binnen vier weken te honoreren. Het is wel ongebruikelijk dat werknemers  ‘zomaar’ bij […]

Een werknemer heeft recht op inzage in zijn personeelsdossier. Hij mag zijn eigen stukken inzien. De werknemer kan ook de werkgever verzoeken om feitelijk onjuiste gegevens te verbeteren, stukken te verwijderen, of aan te vullen. De werkgever is verplicht om zo’n verzoek binnen vier weken te honoreren.
Het is wel ongebruikelijk dat werknemers  ‘zomaar’ bij hun dossier kunnen of daar iets aan toevoegen. Personeelsdossiers bevatten vertrouwelijke documenten. Inzage en wijzigingen daarin zullen volgens vastgestelde procedures moeten verlopen, bijvoorbeeld via een verzoek bij de afdeling P&O.

Reageer op dit artikel