vraag & antwoord

Grote bestanden e-mailen

Digitaal werken

WeTransfer

Wil je gratis een of meer bestanden versturen tot een grootte van 2 GB? Dat doe je razendsnel met WeTransfer, een Nederlandse dienst.

Bij WeTransfer hoef je je niet te registreren en kun je gratis meerdere bestanden versturen naar maximaal twintig ontvangers tegelijk. Wat voor bestanden je wilt versturen maakt niet uit, als ze bij elkaar maar niet groter zijn dan 2 GB.

1. Kies bestand(en)
Ga naar www.wetransfer.com. Je ziet nu een wallpaper met een kadertje in het midden. Klik op ‘Kies bestanden’ en voeg een of meer bestanden toe.
2. Geen rare tekens
Zorg dat je geen bestanden toevoegt die speciale tekens bevatten. Zo kan WeTransfer niet overweg met de puntkomma (;) of backslash (). Wijzig de bestandsnaam als je deze melding krijgt.
3. Ontvanger(s)
Voer nu het e-mailadres van de ontvanger(s) in. Je kunt er maximaal twintig invoeren, gescheiden door een spatie. Je krijgt na elke download een ontvangstbevestiging.
4. Eigen adres
Voer onder het adres van de ontvanger(s) je eigen e-mailadres in. Dit is nodig om je een ontvangstbevestiging te sturen als iemand de downloadlink heeft gebruikt. Zelf krijg je ook een downloadlink.
5. Bericht
Je kunt de ontvanger(s) een e-mail sturen met de aankondiging dat er een WeTransfer-link aankomt. Maar je kunt ook direct een kort bericht invoeren dat uitleg geeft bij de link.
6. Verzenden
Je hebt nu alle benodigde informatie ingevoerd. Druk op ‘Transfer’ om de bestanden te uploaden en de downloadlink te verzenden. Je ziet hoe lang het uploaden duurt.

> naar WeTransfer.com

You Send It
In slechts 3 stappen verstuur je grote bestanden – tot maximaal 1000 MB (1GB) – naar vrienden, kennissen en collega’s.

1) Kies één of meerdere e-mailadressen van degenen aan wie je het bestand wilt versturen.
2) Blader op je computer naar het bestand dat je wilt versturen: foto’s, muziek, films, tekst enzovoort. Het bestand wordt op de server van You Send It gezet. Je kunt er nog een persoonlijke boodschap bij zetten. Klik op Send.
3) You Send It stuurt nu een mail naar de ontvanger met daarin een link naar het bestand. De ontvanger kan het ‘ophalen’. Na een week wordt het bestand weer verwijderd.

> naar Yousendit.com

Op dezelfde manier werkt > Send2Deliver.

Zippen
Als je bestanden zipt, maak je ze tijdelijk kleiner. Zo kun je ze makkelijker versturen per mail.
Je kunt standaard in Windows Vista en XP bestanden zippen:

1) Selecteer de bestanden die je wilt zippen.
2) Klik met de rechtermuisknop op de geselecteerde bestanden. Een menu verschijnt. Kies voor Kopiëren naar… (Send to…) en dan Gecomprimeerde map (Compressed (zipped) Folder).
3) De gecomprimeerde, gezipte map is nu gemaakt met een standaardnaam. Deze naam kun je nog wijzigen door weer met de rechtermuisknop op de zip-map te klikken en naar Naam wijzigen te gaan.

GSplit
Grote videobestanden en grote zip-bestanden kun je versturen met het gratis en kleine (1,5 MB) programma GSplit. Dit programma splitst grote bestanden op naar verschillende delen. Je kunt zelf kiezen hoe groot die delen zijn. Ook kun je standaardgroottes kiezen, bijvoorbeeld 4,7 GB voor een enkellaags dvd.
De ontvanger kan de afzonderlijke delen weer tot het oorspronkelijke formaat samenvoegen.

> naar Gsplit

Ontdubbeltool
Is het mogelijk om gewiste bestanden terug te halen? En wat als ik echt wil vernietigen?
Hoe open ik Office 2007-documenten met Office 2003?
Kan ik mijn Worddocument beveiligen?
Boek: Secretaresse als informatiemanager
Training: E-learning sneltoetsen

Reageer op dit artikel