vraag & antwoord

Hoe houd ik mijn bureaublad overzichtelijk?

Digitaal werken

Het opslaan van bestanden op je bureaublad is vaak handig omdat je er weer snel bij kunt. De meeste gebruikers doen dit omdat ze het bestand binnenkort weer nodig hebben en dan niet in mappen hoeven te zoeken. Maar na verloop van tijd zie je met deze methode door de bomen het bos niet meer […]

Het opslaan van bestanden op je bureaublad is vaak handig omdat je er weer snel bij kunt. De meeste gebruikers doen dit omdat ze het bestand binnenkort weer nodig hebben en dan niet in mappen hoeven te zoeken. Maar na verloop van tijd zie je met deze methode door de bomen het bos niet meer en raak je het overzicht kwijt.

Op het internet is gratis software beschikbaar om orde in de chaos aan te brengen. Enkele voorbeelden:

  • Fences. Op je bureaublad maak je zogenaamde ‘fences’, oftewel kaders. Elk fence geef je een naam en vervolgens sleep je er alle pictogrammen in die erin thuishoren. Op die manier breng je icoontjes onder in categorieën als programma’s, bestanden en filmpjes. Dit resulteert in een bureaublad met een mooie, overzichtelijke indeling.
  • ObjectDock. Je maakt een werkbalk waarmee je je bureaublad kunt onderverdelen in groepen. Denk bijvoorbeeld aan applicaties, internet, werk en privé. De werkbalk kun je vervolgens naast je standaard taakbalk gebruiken.
  • Bumptop. Met Bumptop stapel je alle bij elkaar horende items op je bureaublad op elkaar in een driedimensionale weergave. Zoek je een bestand? Met de zoekfunctie vind je direct wat je nodig hebt. Ook dit programma is gratis te downloaden voor privégebruik.
  • Rainbow Folders. Dit is een heel handig programma dat gemaakt is voor Windows. Je kunt met Rainbow Folders al je mappen van Windows een andere kleur geven. Normaal zijn alle mappen van Windows geel. Wanneer je veel mappen hebt, kun je het overzicht snel kwijtraken. Met Rainbow Folders schep je weer orde in de chaos. Door de mappen aan te passen wordt alles veel duidelijker en overzichtelijker.

Outlook-tip: beter sorteren
Hoe voorkom ik dat mijn inbox overvol raakt in mijn vakantie?
Hoe geef ik in de digitale agenda met kleuren prioriteiten aan afspraken?
Boek: Secretaresse als informatiemanager
Training: POWERsecretaresse!

Reageer op dit artikel