vraag & antwoord

SharePoint: wat is het?

Digitaal werken

SharePoint is een platform, een server in de cloud waarop je gezamenlijk kunt werken en delen. Met SharePoint deel je niet alleen documenten en afbeeldingen, er zijn veel meer mogelijkheden.

SharePoint: wat is het?

SharePoint werkt op PC, laptop, mobiel apparaat en Internet Explorer. Vergelijk het met een netwerkschijf, zoals bijvoorbeeld de groepsschijf binnen je organisatie. Op deze netwerkschijf kun je alle documenten en afbeeldingen opslaan van een bepaald project en delen met collega’s. Ed Hartskeerl, trainer van Optimaal werken met SharePoint legt in het kort uit wat je kunt met een teamsite.

Ed geeft tijdens de Workshopdagen op 10, 11, en 12 april 2018 de workshop Slim samenwerken met Sharepoint.

Teamsite in Sharepoint

In de afbeelding zie je een voorbeeld van een Team Site. In deze team site kun je bijvoorbeeld per team of project een site maken: ‘secretariaat’, ‘Inkoop’ of ‘HRM’. Op zo’n team site hebben alleen medewerkers van die specifieke afdeling toegang en per medewerker kun je dan weer veel of weinig rechten toekennen, zoals lezen en schrijven of alleen lezen. Natuurlijk kan de verantwoordelijke (de “site beheerder”) ook rechten geven aan medewerkers buiten de afdeling of projectgroep.

Sharepoint wat is het

Snel start

In de afbeelding zie je aan de linkerkant het zogenaamde “snel start menu” met daarbinnen een aantal mogelijkheden:

  • Gedeelde documenten: de plaats waar de documenten van die afdeling of project zijn opgeslagen. Te verdelen in een mappen structuur en/of met metadata.
  • Agenda: een team- of projectagenda die je kunt koppelen met Outlook. Alle afspraken van het team of het project zijn ook in Outlook zichtbaar.
  • Taken: centraal bijhouden van team- of projecttaken.
  • Teamdiscussie: op een centrale manier discussiëren met bijvoorbeeld het projectteam.

Bovenstaande objecten zijn standaard aanwezig in een teamsite en kun je inrichten zoals je wilt.

Bron: Ed Hartskeerl, AVK

Lees ook

SharePoint: nuttig platform voor vergaderen
Hoe kun je gemakkelijk sjablonen beheren in Sharepoint?

Verdieping

Slim samenwerken met SharePoint op het secretariaat [Vakbase]
Optimaal werken met SharePoint [training]

Reageer op dit artikel