vraag & antwoord

Hoe bewerk je een afbeelding in Sharepoint?

Digitaal werken

Er zijn nog té veel intranetpagina’s met enkel tekst. Jammer, want het is niet aantrekkelijk om te lezen. Sterker nog: het nodigt niet uit tot lezen. Het is leuker om standaard minstens één afbeelding in een tekst te zetten. Hoe bewerk je zo’n afbeelding?

Hoe bewerk je een afbeelding in Sharepoint?

Je kunt deze uploaden van je computer of uit een Sharepoint-bibliotheek halen. Wil je een afbeelding bewerken? Klik dan het plaatje aan en klik het Tabblad open dat bovenin verschijnt. Enkele tips:

  • Laat de tekst er omheen lopen door de positie zwevend te maken.
  • Pas de grootte aan door te slepen met de formaatgrepen of handmatig de pixelgrootte te veranderen. In de praktijk is 300 x 200 veel voorkomend.
  • Wijzig de bestandsnaam in een woord waarop mensen later gaan zoeken. Doe dit in het vakje onder het tabblad afbeeldingen. Voeg ook nog een aantal trefwoorden toe bij de afbeeldingeigenschappen. Gebruik hier slimme zoekwoorden voor. Bijvoorbeeld: als je een foto van een teamuitje uploadt heeft dat vaak een bestandsnaam zoals 0012635DR.jpg. Als je hier de bestandsnaam wijzigt in Teamuitje openingsceremonie en de zoekwoorden toevoegt ‘teamuitje, 2016, opening, teambuilding, team, teamactiviteiten’ dan komt het plaatje (en ook je informatiepagina) in het zoekresultaat als medewerkers een van de opgesomde termen intypen. Zo vang je mensen die zoeken op woorden die in jouw informatiestroom belangrijk zijn. Je wilt toch gelezen worden, of niet soms?

Auteursrechten

Voor een intranet hoef je geen rekening te houden met auteursrechten. Maar zodra je op een extranet gaat publiceren moet je hier wél bewust van zijn. Op Google kun je zoeken op afbeeldingen die je gratis mag gebruiken en vrij zijn van auteursrechten. Filter op rechtenvrij via Meer >> Gebruikrechten. Zoek je via Bing dan klik je op Afbeeldingen >> Licentie. Voor tekst vermeld je veiligheidshalve altijd de bron waar je deze hebt gevonden.

Meer lezen over Sharepoint?

Alles wat je moet weten over Sharepoint
Contentbeheer in Sharepoint: 5 voordelen (Vakbase)
Optimaal werken met Sharepoint (training)

Reageer op dit artikel