blog

Geschenk

Faciliteren

  Een collega viert volgende maand zijn 40-jarig jubileum. Om dit te vieren heeft hij een klein onderonsje met wat amici. En als aandenken wil hij een geschenk aanbieden. Hij geeft mij een lijstje met wat ideeën met als kanttekening: “Je moet meteen kunnen zien dat het een typisch Bart-geschenk is!” Ik moet drie keer […]

Geschenk

 

Een collega viert volgende maand zijn 40-jarig jubileum. Om dit te vieren heeft hij een klein onderonsje met wat amici. En als aandenken wil hij een geschenk aanbieden. Hij geeft mij een lijstje met wat ideeën met als kanttekening: “Je moet meteen kunnen zien dat het een typisch Bart-geschenk is!”

Ik moet drie keer achter mijn oren krabben en in mijn hoofd ontstaat een groot vraagteken. Wie ís Bart?!

Wanneer ik er niet uitkom of als ik niet goed weet waar ik moet beginnen om deze opdracht tot een goed resultaat te brengen, betrek ik het graag op mijzelf. Hoe zou ík het willen? Welke eisen heb ik? Waar moet het cadeau aan voldoen? Wat is nu typisch Gaby? Hoe zou ik mijzelf laten zien middels een gadget… Deze vraag valt onder de categorie ‘wat zijn je sterkste punten’. En dat vind ik juist lastig: naar mijzelf kijken. Ik vind namelijk zoveel dingen leuk aan mezelf!

De vraag is alleen wel: hoe zet ik dat om in een gadget? Een USB-stick omdat ik niet altijd alles kan onthouden? Een mok met een smiley omdat ik de koffie uit de automaat zo lekker vind? In mijn gedachten hop ik van de ene gadget naar de andere.
En dan denk ik aan Bart.
Bart is altijd vrolijk, en nooit maar dan ook nooit chagrijnig. En is hij het wel, dan merkt niemand daar wat van.

Ik heb mijn keuze gemaakt. Ik bestel paraplu’s met een kaartje waarop staat: Dank voor je aanwezigheid. Hartelijke groet, Bart.
Bart is er blij mee en zegt: “Een paraplu is echt een symbool voor mij. Je kunt je er goed onder verschuilen, zeker als ik een keer een off day heb en geloof mij Gaby, die heb ik vaak hoor!”

Dat is dus, naast het weggeven van een geschenk, ook een manier van communiceren: jezelf anders voordoen dan hoe je je op dat moment voelt. Alleen maar om je medemens te sparen.

Auteur

Gaby Madiredjo is secretaresse bij de VU en werkt op het secretariaat van de faculteit
Rechtsgeleerdheid. In haar column beschrijft ze wat ze dagelijks meemaakt op het werk en haar verwondering over collega’s, workflows en stroef lopende communicatie. Als vrijwilliger bij De Regenbooggroep zet ze zich in voor mensen die financiële problemen hebben.
Ook hieruit put ze inspiratie.

Reageer op dit artikel