blog

‘Daar gaan we even voor zitten’

Faciliteren

De uitspraak die ik zelf vaak gebruik, ‘Daar gaan we even voor zitten’ is eigenlijk uit den boze. Want in onze organisatie die lean en agile is, flexibel en dynamisch (o, huiveringwekkend jargon) wordt er zo min mogelijk vergaderd.

‘Daar gaan we even voor zitten’

Met het uitgeefteam van Management Support brainstormden we op een herfstige maandag over nieuwe plannen en ideeën voor 2017. Talloze proefballonnen kwamen voorbij, vol potentie en energie. Dankzij de voorzitter die strak de tijd in de gaten hield en alle enthousiaste reacties op de nieuwe ideeën zaten we voldaan en druk pratend om 12 uur op een lunchadres een luxe broodje te eten. Met focus en in een andere omgeving kwamen er mooie, leuke, inspirerende plannen voorbij. Energiek gingen we aan de slag.

In onze organisatie die lean en agile is, flexibel en dynamisch (o, huiveringwekkend jargon) wordt er zo min mogelijk vergaderd. Overleg: jawel natuurlijk. Maar vaak gewoon in onze kantoortuin aan iemands bureau. Of snel een kwartier of halfuur in de bedrijfskantine. En dan hop! snel weer aan de slag met de actiepunten. De uitspraak die ik zelf vaak gebruik, “Daar gaan we even voor zitten” is dan ook eigenlijk uit den boze. Want we weten inmiddels allemáál dat te veel en te lang zitten ook heel slecht is: zitten is immers het nieuwe roken.

Nu blijkt slaaptekort weer een ander probleem op de werkvloer: uit onderzoek van Zilveren Kruis onder 3.500 werknemers blijkt dat maar liefst 1 op de 6 werknemers slaaptekort heeft en dat 64% minder goed functioneert op het werk. Slaaptekort zou ‘het laatste taboe op de werkvloer’ zijn. Slaaptekort zorgt voor minder productiviteit en mogelijk ook meer fouten. Wordt het tijd voor slaapcursussen op kantoor?

Frans Duijts, spreker op ons event Smart Brains, heeft andere tips: op tijd stoppen met tv kijken en mobiele telefoons raadplegen. ‘s Avonds geen mail meer beantwoorden. En op zijn minst een blauwlichtfilter installeren op je telefoon, zodat je slaapritme niet verstoord wordt door het oplichtende scherm. Of is een groot deel van het probleem: the fear of missing out ofwel: FoMO? Constant bereikbaar zijn, Facebook checken, blogs lezen, vlogs bekijken. Op elke impuls reageren. Elk bliepje, elke trilling. In de pauzes tussen verschillende taken door toch weer die mobiel grijpen en Whatsappberichten lezen. Het is allemaal belastend voor je geheugen en concentratie. Welnu, ik pak er ‘s avonds weer een ouderwets boek erbij: Kom hier dat ik u kus, van Griet Op de Beeck. Even oldskool ontspannen.

Even zitten is zo slecht nog niet.

Reageer op dit artikel