blog

#metoo

Faciliteren

‘Je bent het visitekaartje van de zaak, maar vóóral van jezelf. Doe niets wat je niet wilt!’ sprak een oud-collega ooit. Ik knikte altijd maar, hoewel ik niet snapte wat ze precies bedoelde. Nu het ene na het andere #metoo-bericht (over seksuele intimidatie) in de media verschijnt, komen deze woorden in een ander licht te staan.

#metoo

Anneke was een van mijn eerste collega’s toen ik ging werken bij een farmaceutische onderneming. Ik was nog maar een groentje en had nul ervaring in ‘het vak’. Sterker, ik was opgeleid om op het bijbehorende laboratorium te gaan werken als laborante. Na mijn stageperiode besloot ik echter al snel dat het laboratorium niets voor mij was. Omdat de receptioniste/telefoniste van het bedrijf wegging, vroeg Anneke of die baan niets voor mij was. Ze moet de verwarde blik op mijn gezicht hebben gezien, want hoe kan een laborante nu als receptioniste/telefoniste gaan werken? Ze lachte wat afwezig en zei: ‘Joh, je hebt toch Indisch bloed? Dan komt het sollicitatiegesprek echt wel goed…’

Ik snapte er niets van, maar solliciteerde toch. Tot mijn verassing werd ik na een vrij eenvoudig gesprek aangenomen en na een jaar kreeg ik zelfs de functie van managementassistente voor de drie apothekers in mijn schoot geworpen. Anneke bleef gesloten op de achtergrond, hoewel ze wel altijd over ‘haar’ mede-managementassistenten bleef waken. Bovendien herinner ik me haar mantra nog altijd: ‘Je bent het visitekaartje van de zaak, maar vóóral van jezelf. Doe niets wat je niet wilt!’ Ik knikte altijd maar, hoewel ik niet snapte wat ze precies bedoelde.

Jaren later werkte ik bij een ander bedrijf waar een van mijn collega’s plotseling langdurig ziek werd. Toen ik haar thuis opzocht, trof ik een klein hoopje ellende dat maar bleef huilen. Veel wilde ze niet kwijt over waarom ze ziek thuis was, maar ik begreep al snel dat het met onze baas te maken had en met zijn dubbelzinnige grapjes die zeker niet altijd even grappig waren. Pas toen deze collega een nieuwe baan vond, vertelde ze me hoe onze baas haar zelfs bij haar thuis probeerde te intimideren – door langs te komen en haar “per ongeluk” aan te raken op plekken die ze niet wilde. De woorden van Anneke doemden weer op in mijn gedachten.

#metoo

De laatste weken moet ik vaak aan deze collega-managementassistenten denken door de #metoo-campagne. Ook ik schaar me bij die vrouwen die #metoo als hashtag gebruiken om een statement te maken. Niet door iets op het werk, maar door een voorval in de privésfeer.

Hospitality is bijna een synoniem van mijn werk als managementassistente, maar gastvrij zijn betekent niet dat je manager, collega of klant kan doen en laten wat hij wil. Be strong en bewaak je eigen grenzen, hoe moeilijk dat soms ook kan zijn. De woorden van Anneke zal ik nooit vergeten: ‘Je bent het visitekaartje van de zaak, maar vóóral van jezelf. Doe niets wat je niet wilt!’

Reageer op dit artikel